skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne serniki z twarogu bez mąki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Wyjmij twaróg i jajko z lodówki z wyprzedzeniem, lepiej, jeśli produkty mają temperaturę pokojową.
Krok 2:
Twarożek do serników można użyć dowolnej zawartości tłuszczu, w przepisie przyjęto produkt o zawartości tłuszczu 18%. Jeśli twaróg jest gruboziarnisty, przetrzyj go przez sito lub przebij blenderem.
Krok 3:
Dodaj jedno jajko i cukier do twarogu. Jeśli lubisz słodsze serniki, ilość cukru można zwiększyć do smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj cukier waniliowy i semolinę, dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy masz zbyt płynną masę. Twaróg nie powinien rozprzestrzeniać się na talerzu. Pozostaw masę twarogową na 15-20 minut. Weź pod uwagę fakt, że semolina lekko puchnie i wchłonie wilgoć.
Krok 5:
Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, przesiej mąkę i wymieszaj ze skrobią. Jeśli nie chcesz używać mąki pszennej, zastąp ją drobną semoliną, bułką tartą lub w ogóle nie panieruj.
Krok 6:
Rozłóż masę twarogową na stole z mąką.
Krok 7:
Obtocz ze wszystkich stron w mące i uformuj kiełbasę.
Krok 8:
Ostrym cienkim nożem pokrój kiełbasę w medaliony, jak na zdjęciu. Wykonaj co najmniej dwa centymetry szerokości Medalionów.
Krok 9:
Obiema rękami uformuj równe krawędzie, uderzając w górę i dół, aby uzyskać równe bułeczki.
Krok 10:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij serniki do smażenia, zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj, aż uzyskasz złoty, apetyczny odcień, około 7 do 10 minut.
Krok 11:
Ostrożnie, za pomocą szpatułki Odwróć serniki i smaż, aż ugotują się po drugiej stronie.
Krok 12:
Gotowe serniki można układać na cienkich papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju lub podawać bezpośrednio z patelni.
Krok 13:
Posyp smakołyk cukrem pudrem, udekoruj świeżymi jagodami według uznania.
Krok 14:
Bardzo miękkie, delikatne i apetyczne serniki są gotowe!
Ilość semoliny można zwiększyć, jeśli pierwotnie użyłeś mokrego twarogu. Jeśli twaróg był suchy, zmniejsz nieco ilość semoliny. Ilość semoliny zależy nawet od wielkości jaja kurzego. Skoncentruj się na tym, aby masa twarogowa nie była płynna lub bardzo gęsta.
serniki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać ze skondensowanym mlekiem, dżemem, różnymi dżemami lub kwaśną śmietaną.
ciesz się herbatą i apetytem!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g