serniki z twarogu bez mąki

z kaszą manną, bujną, pyszną i bardzo apetyczną! Serniki z twarogu bez dodatku mąki są delikatne i miękkie, najbardziej na idealne śniadanie. Spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz podawać je ze śmietaną, syropem, śmietaną, dowolnym słodkim sosem.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 14 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 46 % 19 g
201 kcal
IG: 21 / 32 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne serniki z twarogu bez mąki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Wyjmij twaróg i jajko z lodówki z wyprzedzeniem, lepiej, jeśli produkty mają temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twarożek do serników można użyć dowolnej zawartości tłuszczu, w przepisie przyjęto produkt o zawartości tłuszczu 18%. Jeśli twaróg jest gruboziarnisty, przetrzyj go przez sito lub przebij blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedno jajko i cukier do twarogu. Jeśli lubisz słodsze serniki, ilość cukru można zwiększyć do smaku. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier waniliowy i semolinę, dokładnie wymieszaj. Sprawdź, czy masz zbyt płynną masę. Twaróg nie powinien rozprzestrzeniać się na talerzu. Pozostaw masę twarogową na 15-20 minut. Weź pod uwagę fakt, że semolina lekko puchnie i wchłonie wilgoć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, przesiej mąkę i wymieszaj ze skrobią. Jeśli nie chcesz używać mąki pszennej, zastąp ją drobną semoliną, bułką tartą lub w ogóle nie panieruj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż masę twarogową na stole z mąką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obtocz ze wszystkich stron w mące i uformuj kiełbasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrym cienkim nożem pokrój kiełbasę w medaliony, jak na zdjęciu. Wykonaj co najmniej dwa centymetry szerokości Medalionów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obiema rękami uformuj równe krawędzie, uderzając w górę i dół, aby uzyskać równe bułeczki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij serniki do smażenia, zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj, aż uzyskasz złoty, apetyczny odcień, około 7 do 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie, za pomocą szpatułki Odwróć serniki i smaż, aż ugotują się po drugiej stronie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe serniki można układać na cienkich papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju lub podawać bezpośrednio z patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp smakołyk cukrem pudrem, udekoruj świeżymi jagodami według uznania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Bardzo miękkie, delikatne i apetyczne serniki są gotowe!

Ilość semoliny można zwiększyć, jeśli pierwotnie użyłeś mokrego twarogu. Jeśli twaróg był suchy, zmniejsz nieco ilość semoliny. Ilość semoliny zależy nawet od wielkości jaja kurzego. Skoncentruj się na tym, aby masa twarogowa nie była płynna lub bardzo gęsta.

serniki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać ze skondensowanym mlekiem, dżemem, różnymi dżemami lub kwaśną śmietaną.

ciesz się herbatą i apetytem!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy