skład / składniki
metoda gotowania
przepis na sałatkę z owoców morza z awokado jest idealny na każdy świąteczny stół lub po prostu na kolację.
chcę powiedzieć kilka słów o wymaganych składnikach.
mieszankę owoców morza najlepiej przygotować samodzielnie z tych, które kochasz ty i twoja rodzina. Ponadto w naszym kraju dość trudno jest kupić dobrej jakości owoce morza. Naprawdę nie radzę kupować gotowej mieszanki o nazwie" koktajl morski", ponieważ sama w sobie nie ma smaku, a zatem zepsujesz sałatkę. Radzę kupić osobno surowe krewetki, kalmary, mięso kraba i małże. Mieszanka tych produktów po ugotowaniu będzie miała prawdziwy aromat i niezapomniany smak.
ketchup lepiej też używać domowej roboty, a nie mieszanki skrobi, nie jest jasne, co pochodzi ze sklepu. Myślę, że nie ma nic do powiedzenia na temat majonezu.
Cóż, teraz do gotowania.
obrane awokado kroimy na małe kawałki.
gotuj owoce morza, obierz je w razie potrzeby, pokrój na małe kawałki i połącz z awokado.
usuwamy skórę z pomidorów i kroimy na kawałki, wkładamy do osobnego pojemnika.
dodaj sól i odcedź powstały po chwili sok.
do pomidorów dodajemy posiekany czosnek, a następnie awokado z owocami morza.
następnie musisz przygotować sos sałatkowy z domowego majonezu i domowego keczupu, mieszając je.
sałatkę doprawiamy dressingiem i mieszamy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g