skład / składniki
metoda gotowania
śmietanka na mleku kozim nie rośnie tak szybko, jak na mleku krowim, więc mleko należy przechowywać w lodówce przez 4 dni. Nie bój się, że będzie kwaśne - świeże mleko kozie nie kwaśne przez długi czas.
ostrożnie zdejmij śmietankę z powierzchni mleka, wlewając ją do dwulitrowego słoika. Oczywiście nie będzie dużo śmietany, ale nawet z takiej ilości można przygotować 100-150 g pysznego i najzdrowszego masła.
zamknij słoik śmietany szczelną pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 6 godzin. Jest to konieczne, aby proces ubijania masła był szybszy i łatwiejszy.
ubij śmietanę, energicznie potrząsając słoikiem. Cały proces zajmie około 15 minut. Tworzy się grudka oleju-włóż ją łyżką do przygotowanego pojemnika i wstaw do lodówki. Jest już w pełni gotowy do użycia.
odtłuszczone mleko pozostałe po ubiciu masła można wykorzystać do celów kulinarnych. Na przykład, umieszczając go w ciepłym miejscu - w tym przypadku otrzymasz niskotłuszczowe zsiadłe mleko. Na jego podstawie możesz gotować wypieki lub po prostu je wypić - bardzo smaczne!
dobre zdrowie dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kozie mleko - 68 kcal/100g