skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na bazę. Roztop masło. Możesz użyć ciasteczek cukrowych lub biszkoptowych.
Krok 2:
Zmiel ciasteczka na drobne okruchy w blenderze. Zamiast blendera możesz zmielić ciasteczka rękami lub wałkiem do ciasta.
Krok 3:
Wlej masło do Ciasteczek i wymieszaj szpatułką lub ponownie ubij w blenderze.
Krok 4:
Powinieneś dostać takie mokre okruchy piasku.
Krok 5:
Ułóż okruchy piasku w dzielonej formie (Ø 24-26 cm) i ubij. Umieść formę z ciasteczkami w lodówce.
Krok 6:
Przygotuj wszystkie składniki na nadzienie twarogowe. Lepiej jest wziąć twaróg do nadzienia umiarkowanie wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny. Jest dokładnie taki, jak powinien. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładki. Twarożek można przyjmować zarówno beztłuszczowo, jak i o zawartości tłuszczu 5-9%.
Krok 7:
Żelatynę zalej 100 ml zimnej wody i pozwól jej pęcznieć. Następnie rozpuść na małym ogniu.
Krok 8:
Do miski włożyć twaróg, śmietanę i cukier.
Krok 9:
Ubij masę mikserem. Nie powinien być zbyt płynny, ale średnio gęsty.
Krok 10:
Kontynuując ubijanie, wlej gorącą żelatynę.
Krok 11:
Aby później łatwiej było wyjąć ciasto z formy, radzę nasmarować ściany pędzlem bezwonnym olejem roślinnym. Wlać nadzienie twarogowe na podstawę ciastek i wygładzić. Włóż ciasto do lodówki na 4-5 godzin, aby zestalić warstwę twarogu.
Krok 12:
Przygotuj owoce (Moje to brzoskwinie w puszkach, truskawki i jagody) i galaretkę do ciasta. Możesz użyć dowolnego owocu w zależności od sezonu i smaku. Zimą mogą to być brzoskwinie w puszkach (w hipermarketach nawet zimą można znaleźć świeże truskawki, jagody i maliny), banany, pomarańcze. Latem-różne świeże owoce i jagody. !!! Nie radzę używać kiwi i ananasów-zawierają substancje, które niszczą żelującą właściwość żelatyny. Galaretka się nie zestali!
Krok 13:
Na patelni połącz przezroczystą galaretkę do ciasta, cukier i wodę. Zagotuj mieszając i gotuj przez około 10 sekund. Następnie zdejmij galaretkę z ognia i lekko ostudź.
Krok 14:
Pokrój truskawki na małe kawałki.
Krok 15:
Brzoskwinie wyjmij z syropu i osusz. Pokrój również owoce na małe kawałki.
Krok 16:
Jagody po prostu umyj i osusz.
Krok 17:
Ułóż owoce na zamrożonej warstwie twarogu. Możesz je dowolnie mieszać lub tworzyć piękny wzór.
Krok 18:
Za pomocą łyżki delikatnie polej owoce odrobiną galaretki i wstaw ciasto do lodówki na około 20 minut, aby galaretka się zestaliła. Jest to konieczne, aby naprawić owoce.
Krok 19:
Następnie zalej owoce pozostałą galaretką i włóż ciasto z powrotem do lodówki na 6-8 godzin, aż całkowicie się zestali.
Krok 20:
Usuń dzieloną formę z gotowego ciasta. Podaj samo ciasto. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g