ciasto bez pieczenia z twarogiem śmietany z owocami

to niesamowicie piękne ciasto z pewnością cię zachwyci! Widok tego deseru budzi najbardziej żywe i pozytywne emocje. To kwintesencja wszystkiego, z czym kojarzymy lato: owoców, jagód, jasnych kolorów, dobrego nastroju i wielu innych rzeczy. I nie patrz na złożoność przepisu - wszystko jest łatwiejsze niż się wydaje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-28 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 56 % 20 g
195 kcal
IG: 15 / 40 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na bazę. Roztop masło. Możesz użyć ciasteczek cukrowych lub biszkoptowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ciasteczka na drobne okruchy w blenderze. Zamiast blendera możesz zmielić ciasteczka rękami lub wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej masło do Ciasteczek i wymieszaj szpatułką lub ponownie ubij w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinieneś dostać takie mokre okruchy piasku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż okruchy piasku w dzielonej formie (Ø 24-26 cm) i ubij. Umieść formę z ciasteczkami w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj wszystkie składniki na nadzienie twarogowe. Lepiej jest wziąć twaróg do nadzienia umiarkowanie wilgotny, nie grudkowaty. Twaróg w brykietach jest idealny. Jest dokładnie taki, jak powinien. Jeśli twój twaróg jest suchy i grudkowaty, ubij go blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładki. Twarożek można przyjmować zarówno beztłuszczowo, jak i o zawartości tłuszczu 5-9%.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę zalej 100 ml zimnej wody i pozwól jej pęcznieć. Następnie rozpuść na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do miski włożyć twaróg, śmietanę i cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij masę mikserem. Nie powinien być zbyt płynny, ale średnio gęsty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kontynuując ubijanie, wlej gorącą żelatynę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby później łatwiej było wyjąć ciasto z formy, radzę nasmarować ściany pędzlem bezwonnym olejem roślinnym. Wlać nadzienie twarogowe na podstawę ciastek i wygładzić. Włóż ciasto do lodówki na 4-5 godzin, aby zestalić warstwę twarogu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj owoce (Moje to brzoskwinie w puszkach, truskawki i jagody) i galaretkę do ciasta. Możesz użyć dowolnego owocu w zależności od sezonu i smaku. Zimą mogą to być brzoskwinie w puszkach (w hipermarketach nawet zimą można znaleźć świeże truskawki, jagody i maliny), banany, pomarańcze. Latem-różne świeże owoce i jagody. !!! Nie radzę używać kiwi i ananasów-zawierają substancje, które niszczą żelującą właściwość żelatyny. Galaretka się nie zestali!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni połącz przezroczystą galaretkę do ciasta, cukier i wodę. Zagotuj mieszając i gotuj przez około 10 sekund. Następnie zdejmij galaretkę z ognia i lekko ostudź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój truskawki na małe kawałki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Brzoskwinie wyjmij z syropu i osusz. Pokrój również owoce na małe kawałki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jagody po prostu umyj i osusz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż owoce na zamrożonej warstwie twarogu. Możesz je dowolnie mieszać lub tworzyć piękny wzór.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą łyżki delikatnie polej owoce odrobiną galaretki i wstaw ciasto do lodówki na około 20 minut, aby galaretka się zestaliła. Jest to konieczne, aby naprawić owoce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie zalej owoce pozostałą galaretką i włóż ciasto z powrotem do lodówki na 6-8 godzin, aż całkowicie się zestali.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Usuń dzieloną formę z gotowego ciasta. Podaj samo ciasto. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy