skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos z keczupu i majonezu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do bazy Możesz wziąć dowolny majonez i keczup według własnego gustu, zakupiony lub domowy. Zamiast keczupu możesz użyć koncentratu pomidorowego, ale wtedy musisz dodać sól, paprykę i inne przyprawy do smaku.
Krok 2:
W misce połącz majonez i keczup. Radzę wziąć domowy przynajmniej majonez. Możesz mieć keczup słodki lub pikantny, tutaj sam wybierasz.
Krok 3:
Dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę, aby wszystkie przyprawy się rozdzieliły. Powinieneś uzyskać masę różowego koloru. Zwykle majonez i keczup zawierają wystarczającą ilość soli i innych przypraw w swoim składzie. Ale lepiej posmakuj sosu i w razie potrzeby dodaj wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną masę, zamiast czosnku dodaj czosnek w proszku. Tak właśnie robię.
Krok 4:
Najprostszy SOS keczupowo-majonezowy z czosnkiem jest gotowy. Może być stosowany do dowolnych kanapek, takich jak hamburgery. A także podawać do dań mięsnych, makaronów, warzyw. Mogą posmarować pizzę przed rozłożeniem nadzienia. Dobrze jest również dodać go do klopsików podczas pieczenia. Cóż, lub po prostu rozłóż na chlebie. (:
to najprostszy sos, który nie wymaga obróbki cieplnej, wszystkie składniki są gotowe. Dlatego jego przygotowanie można powierzyć nawet dziecku. Czas gotowania zajmie dosłownie dwie minuty.
przechowuj sos w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni. I lepiej jest używać go zgodnie z jego przeznaczeniem od razu, ponieważ nie jest przygotowywany do przyszłego użytku. jeśli pozostanie otwarty, pokryje się skórką na wierzchu i częściowo straci swój smak i aromat.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g