sos keczupowo-majonezowy z czosnkiem

Prosty i szybki, do makaronu, pizzy, shawarmy, kurczaka! SOS keczupowo-majonezowy z czosnkiem gotuje się w dwie minuty i pasuje do prawie wszystkich potraw. Może być stosowany do: marynaty, bazy, nadzienia i - tradycyjnie - jako dodatek do mięsa, drobiu, grzybów, warzyw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 65 % 31 g
węglowodany 29 % 14 g
342 kcal
IG: 93 / 7 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos z keczupu i majonezu? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do bazy Możesz wziąć dowolny majonez i keczup według własnego gustu, zakupiony lub domowy. Zamiast keczupu możesz użyć koncentratu pomidorowego, ale wtedy musisz dodać sól, paprykę i inne przyprawy do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz majonez i keczup. Radzę wziąć domowy przynajmniej majonez. Możesz mieć keczup słodki lub pikantny, tutaj sam wybierasz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj powstałą mieszaninę, aby wszystkie przyprawy się rozdzieliły. Powinieneś uzyskać masę różowego koloru. Zwykle majonez i keczup zawierają wystarczającą ilość soli i innych przypraw w swoim składzie. Ale lepiej posmakuj sosu i w razie potrzeby dodaj wszystko, czego potrzebujesz. Jeśli chcesz uzyskać bardziej jednorodną masę, zamiast czosnku dodaj czosnek w proszku. Tak właśnie robię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najprostszy SOS keczupowo-majonezowy z czosnkiem jest gotowy. Może być stosowany do dowolnych kanapek, takich jak hamburgery. A także podawać do dań mięsnych, makaronów, warzyw. Mogą posmarować pizzę przed rozłożeniem nadzienia. Dobrze jest również dodać go do klopsików podczas pieczenia. Cóż, lub po prostu rozłóż na chlebie. (:

to najprostszy sos, który nie wymaga obróbki cieplnej, wszystkie składniki są gotowe. Dlatego jego przygotowanie można powierzyć nawet dziecku. Czas gotowania zajmie dosłownie dwie minuty.

przechowuj sos w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni. I lepiej jest używać go zgodnie z jego przeznaczeniem od razu, ponieważ nie jest przygotowywany do przyszłego użytku. jeśli pozostanie otwarty, pokryje się skórką na wierzchu i częściowo straci swój smak i aromat.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy