Sałatka z wędzoną rybą na gorąco

niezwykle smaczne, bardzo jasne, zdrowe, bez majonezu! Sałatka z rybą wędzoną na gorąco doskonale łączy wszystkie składniki. Jajka, ryby i świeże warzywa to wszystko, czego potrzebujesz na smaczną, zdrową i zbilansowaną przekąskę! Może być podawany jako kompletny samodzielny lunch lub kolacja.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
111 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rybą wędzoną na gorąco? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakiej ryby najlepiej użyć? Każda czerwona ryba jest idealna, czy to pstrąg, różowy łosoś czy łosoś. Pamiętaj, aby wziąć małą wiązkę rukoli, to zioło doskonale komponuje się z rybą, jajkiem i dressingiem. Możesz także wziąć inne liście, takie jak góra lodowa, szpinak, Romano, sałata lub Korn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj jajka na miękko lub na twardo, jak wolisz. Obierz czerwoną cebulę i spłucz. Pokrój cebulę w cienkie krążki i przykryj octem. Użyłem octu ziołowego 5%. Możesz wziąć ocet jabłkowy lub nawet ryżowy i można go rozcieńczyć niewielką ilością wody, jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych potraw. Pozostaw cebulę do marynowania na 5-10 minut, aw tym czasie zrób sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos jogurtowy. W głębokiej misce dodaj jogurt naturalny, oliwę z oliwek i wodę. Wyciśnij sok ze świeżej cytryny, zajmie to około 1 łyżki stołowej. Opłucz koperek i pokrój tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub drobno posiekaj ręcznie. Dodaj zioła i czosnek do dressingu, lekko Posol i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj Arkusze sałaty w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pierwszą warstwę liści sałaty w szerokiej misce sałatkowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie pierścienie. W następnej warstwie ułóż plasterki ogórka i marynowaną cebulę w sałatce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj wędzoną rybę na dowolne małe kawałki. Schłodzone jajka obrać i pokroić na pół. Ułóż wierzchnią warstwę ryb i jajek. Posyp drobno posiekanym koperkiem i mielonym pieprzem. W razie potrzeby posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę z dressingiem jogurtowym. Umieść część sosu w małym głębokim pojemniku i ustaw na środku sałatki lub umieść obok salaterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż pozostały sos jogurtowy równomiernie na sałatce. Gotowe!

sałatka okazała się nieopisanie pyszna! Pokochaliśmy go od pierwszej łyżki i teraz będzie częstym gościem na stole.  

naturalny sos jogurtowy z cytryną i świeżym koperkiem dodał potrawie jasnej nuty i sprawił, że sałatka była bardzo harmonijna i niesamowicie smaczna. 

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy