Sałatka z wędzonym kurczakiem i papryką

świeży, lekki, zdrowy, pyszny, bez majonezu! Sałatka z wędzonym kurczakiem i papryką to prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna sałatka ze świeżych warzyw i mięsa z kurczaka. Rukola dodaje pikanterii smakowi. SOS olejowy sprawia, że danie jest zdrowsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i papryką? Przygotuj składniki, których potrzebujemy zgodnie z przepisem. Umyj rukolę, najpierw "wykąpując" w dużej misce z wodą, a następnie pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby dobrze osuszyć liście ręcznikami papierowymi, aby nadmiar płynu nie zepsuł sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w cienkie pierścienie lub małe kawałki, w zależności od odmiany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wędzonego kurczaka w cienkie plasterki. Mam wędzoną pierś, ale wystarczy mięso z dowolnej części kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, osusz, pokrój na ćwiartki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż liście rukoli na talerzu, ułóż pierścienie pieprzu na wierzchu. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz rukoli, możesz ją zastąpić dowolnymi innymi liśćmi sałaty według własnego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż plastry kurczaka i ćwiartki pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj sałatkę oliwkami. Dopraw oliwą z oliwek i posyp solą i przyprawami. Podawaj natychmiast, aby warzywa nie wypuściły soku. Smacznego!

Sałatka z wędzonym kurczakiem i papryką podobała mi się, ponieważ szybko się gotuje, wygląda pięknie i ma niezwykle ciekawy smak.

ta sałatka nadaje się na piknik, a także na świąteczny stół. Szczególnie dobry, jeśli na progu pojawili się niespodziewani goście lub w sytuacji, gdy trzeba ugotować coś ciekawego, ale bardzo szybko. Najważniejsze jest to, że niezbędne składniki są pod ręką.

Cóż, jeśli nie znaleziono niezbędnych składników, to też nie ma znaczenia. Ta sałatka jest nadal bardzo dobra do wymyślania nowych opcji na ten sam temat. Rukolę można zastąpić nie tylko innymi odmianami sałatek, ale także kapustą pekińską. Wędzony kurczak można zastąpić lub połączyć z balyk, wędzonym mostkiem, wędzonym indykiem itp.. A jeśli z jakiegoś powodu nie jesz wędzonego mięsa, możesz je zastąpić gotowanym mięsem (dowolnym, które lubisz). Możesz nawet użyć resztek smażonego mięsa (lub na przykład kurczaka, który nie został zjedzony w przeddzień), dzieje się to szczególnie często w okresie świątecznym. Smak sałatki oczywiście się zmieni, ale będzie też bardzo interesujący.

zamiast oliwy z oliwek sałatkę można doprawić dowolnymi sosami sałatkowymi według własnego gustu (tutaj musisz poeksperymentować i zrozumieć, jak neutralny lub jasny powinien być sos w smaku, aby "nie kłócić się" z innymi składnikami, zwłaszcza jeśli jest to wędzone mięso).

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy