Sałatka z korzenia selera z jabłkiem

pyszna i bardzo łatwa sałatka z korzenia selera i jabłka. Tylko dwa główne składniki i okazuje się bardzo smaczna, niezbyt ciężka i bardzo zdrowa sałatka. W przeciwieństwie do selera szypułkowego korzeń ma delikatniejszy smak i aromat, a słodko-kwaśne jabłko doskonale go dodaje.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 32 % 7 g
155 kcal
IG: 86 / 14 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania sałatki z korzenia selera i jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj korzeń selera, wytrzyj i obierz z gęstej skórki. Następnie pokrój w bardzo cienką, niezbyt długą słomkę. Oczywiście możesz go zetrzeć na grubej tarce, będzie szybciej. Ale wolę cienko kroić, ponieważ warzywo nie marszczy się i pozostaje soczyste znacznie dłużej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli zetrzesz korzeń selera, będziesz musiał zetrzeć jabłko, aby struktura sałatki była taka sama. Pokroimy jabłko w cienkie paski, podobnie jak korzeń. Ale ponieważ jabłko bardzo szybko ciemnieje, przygotujemy miskę zimnej wody, w której dodamy jedną łyżkę stołową 6% octu. Umyj jabłko, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w cienkie paski. Każdą pokrojoną porcję wkładamy do miski z wodą, całkowicie je zanurzając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pokrojeniu całego jabłka wyjmij je z wody i szybko osusz ręcznikiem papierowym. Dodaj słomkę jabłkową do posiekanego korzenia selera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez do miski z sałatką i dokładnie wymieszaj. Odstawiamy na 5 minut.Najłatwiej to zrobić w szerokiej misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól do smaku i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś na talerz i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego.

korzeń selera powinien być nienaruszony, bez oznak zgnilizny i gęsty. Jeśli nie odpowiada co najmniej jednemu z wymienionych opisów, lepiej odmówić takiego warzywa. Jabłko powinno być również świeże i najlepiej słodko-kwaśne w smaku. Aby zmiękczyć, dodaj posiekane jajka na twardo i trochę zielonej cebuli, aby uzyskać pikantność. Ogólnie rzecz biorąc, możesz dodać do niego warzywa lub Produkty mięsne według własnego gustu. Sałatkę można doprawić jak ja majonezem, ale jeśli jej nie lubisz lub nie możesz, dopraw śmietaną lub jogurtem naturalnym. A dla chudej wersji mieszanka oleju roślinnego, sosu sojowego, musztardy, soku z cytryny i cukru. Będzie też bardzo smaczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy