Sałatka z kaparami i tuńczykiem w puszce

w pośpiechu, niesamowicie smaczne, zdrowe, bez jajek i majonezu! Sałatka z kaparami i tuńczykiem w puszce jest przygotowywana w 15 minut. Jest zaskakująco jasna w smaku, lekka, prosta, obfita, zdrowa sałatka na każdą okazję. Możesz zrobić to na obiad, na świąteczny stół, na przekąskę!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 17 % 3 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kaparami i tuńczykiem w puszce? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Weź tuńczyka w puszce we własnym soku, cebulę, jeśli to możliwe, użyj czerwonej lub szalotki. Te odmiany cebuli są bardziej miękkie niż zwykła cebula i doskonale uzupełniają sałatki warzywne. Zamiast pomidorów cherry można użyć zwykłych pomidorów. Dopuszczalne jest wzięcie sałaty lub góry lodowej zamiast sałaty korzeniowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz obraną cebulę i liście zielonej sałaty pod bieżącą wodą, osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Jeśli masz inną sałatkę o dużych liściach, pokrój każdy liść dowolnie rękami lub pokrój nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przygotowania sałatki wygodnie jest użyć szerokiego talerza lub głębokiej salaterki. Wyślij zieloną sałatkę na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory i wytrzyj papierowymi serwetkami. Pokrój pomidory na pół. Jeśli masz małe wiśnie, zostaw niektóre z nich w całości, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie. Jeśli używasz zwykłych pomidorów, pokrój je najpierw na pół, a następnie każdą połówkę na małe kliny lub kostki. Wyślij do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kawałki tuńczyka w puszce na pomidorach. Staraj się zachować integralność kawałków, w przeciwnym razie podczas mieszania sałatki tuńczyk może zamienić się w owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czerwoną cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Oliwki (oliwki) pokrój częściowo na pół. Wyślij cebulę, oliwki i kapary do salaterki. Ich ilość można zmniejszyć lub zwiększyć do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posolić sałatkę, dodać trochę mielonego pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu, skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posyp drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Pietruszka, koperek, szczypiorek lub bazylia działają dobrze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj sałatkę przed podaniem. Gotowe!

tuńczyk to niskokaloryczny produkt zawierający wiele witamin i białek. Sałatka z warzywami i tuńczykiem w puszce jest bardzo przydatna i idealna dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką. 


gotowany ryż lub kasza gryczana idealnie komponują się z sałatką.

smacznego!

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sałatka Korn - 16   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy