Sałatka z twarogiem

wspaniałe połączenie warzyw i ziół z miękkim serem. Ta sałatka dobrze nadaje się do posiłków dietetycznych. Zestaw warzyw i ziół ma niską zawartość węglowodanów i umiarkowaną ilość tłuszczu. Co czyni go doskonałym daniem dietetycznym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 72 % 21 g
węglowodany 7 % 2 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z twarogiem? Przygotuj składniki. Będziemy potrzebować: ogórki, pomidory koktajlowe, oliwki, miękki ser ,sałatki (rukola, pietruszka, radiccio itp.), olej roślinny (mam Słonecznik), czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ogórki w półpierścienie lub koła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekrój pomidory koktajlowe na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż sałatkę na talerzu. Rozłóż ogórki, pomidory, oliwki i ser na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę olejem słonecznikowym i posyp solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

problem nadwagi jest zawsze rozwiązywany kompleksowo, a ważną rolę w tym procesie odgrywa jakościowo inne podejście do kształtowania diety. Wszelkie metody odchudzania opierają się na normalizacji codziennego menu, z którego należy wykluczyć szkodliwe produkty, które prowokują zestaw dodatkowych kilogramów, a zdrowe i niskokaloryczne produkty powinny dominować w diecie.

oczywiście, mówiąc o diecie odchudzającej, musisz zrozumieć, że najbardziej optymalną opcję można wybrać na podstawie indywidualnych cech ciała każdej konkretnej osoby, a bez konsultacji z lekarzem będzie to bardzo trudne. Niemniej jednak ogólne zasady diety odchudzającej są dość uniwersalne, a przestrzeganie ich co najmniej nie spowoduje nieodwracalnej szkody dla organizmu, a jednocześnie położy podwaliny pod proces redukcji nadwagi.

pojawienie się sałatek zawdzięczamy starożytnym Rzymianom. Pierwszy przepis na to danie warzywne składał się z cebuli, cykorii (rośliny zielnej z rodzaju cykoria), miodu i oliwy z oliwek. Z biegiem czasu Rzymianie wymyślili wiele innych przepisów, których używamy do dziś. Świeże warzywa są najbogatszym źródłem błonnika, różnych witamin i pierwiastków śladowych. Ponadto warzywa są niskokaloryczne, co jest niezwykle ważnym czynnikiem dla osób, które chcą schudnąć.
sałatki są dobre na wakacje i na co dzień, są w stanie ozdobić każdy stół. Wystarczy posiekać pomidory, ogórki, zioła i położyć takie piękno na stole. Warzywa są jasne i wielokolorowe, dzięki czemu wyglądają estetycznie na stole w dowolnej kombinacji.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy