kawior z cukinii na zimę bez octu

niezbędna porcja zdrowych witamin w zimnych porach roku! Idealny przepis na gotowanie domowego kawioru z cukinii z pomidorami, cebulą i marchewką bez octu i sterylizacji na nadchodzącą zimę, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny kawior z cukinii bez octu na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jeden kilogram obranej cukinii w dowolną średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż pokrojoną cukinię na blasze do pieczenia i dodaj trochę oleju roślinnego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj cukinię i umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni na piętnaście do dwudziestu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj jeden kilogram marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż startą marchewkę na rozgrzanej patelni z uprzednio dodanym olejem roślinnym i smaż na wysokim ogniu kuchenki w dwóch krokach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Arbitralnie, ale niezbyt drobno posiekaj jeden kilogram cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni z uprzednio dodanym olejem roślinnym i mieszając, smaż na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż smażoną cebulę z patelni na dużym garnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy blachę do pieczenia z pierwszą partią pieczonej cukinii z piekarnika po piętnastu do dwudziestu minutach i wkładamy do niej drugą blachę do pieczenia z cukinią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż cukinię na patelni do smażonej cebuli, po pewnym czasie i drugiej partii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po usunięciu skórki z jednego kilograma pomidorów i usunięciu łodyg, pokrój je w małą, losową kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pomidory na rozgrzanej patelni z wcześniej dodanym olejem roślinnym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszając dusić pomidory na patelni, aż będą puree.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż smażone pomidory z patelni do wspólnego rondla.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj półtorej łyżki soli do garnka z warzywami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej półtorej łyżki cukru do rondla.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj do garnka pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zmiel wszystkie składniki w rondlu za pomocą blendera, aż staną się puree.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umieść patelnię z kawiorem na kuchence i mieszając gotuj na małym ogniu kuchenki przez trzydzieści pięć do czterdziestu minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego na patelnię z kawiorem pięć minut przed całkowitym ugotowaniem i dobrze wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ugotowany kawior układamy na gorąco w sterylnych słoikach.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Szczelnie zamykamy słoiki kawioru sterylnymi pokrywkami, a następnie przykrywamy je ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Słoiki z gotowanym kawiorem przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, z dala od urządzeń grzewczych.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

kawior z cukinii na zimę z pomidorami bez octu i sterylizacji! Cóż, bardzo prosty przepis jak w sklepie według GOST ZSRR! Zdrowy, delikatny i niedrogi-pyszny kawior z cukinii na nadchodzącą zimę! Z nim w zimnych porach roku otrzymasz niezbędną porcję witamin. Ugotowany na długą zimę z soczystymi pomidorami i zwykłą pastą pomidorową w piekarniku, ten kawior z cukinii będzie zupełnie inny niż w sklepie, bez niebezpiecznych konserwantów i stabilizatorów. Słoneczny kawior z cukinii, wykonany w prostych warunkach domowych, jest przygotowywany według specjalnego przepisu i okazuje się taki, jak w naszym odległym dzieciństwie. Smacznego!

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej . Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu: tworzą w nich nadmiar gazów . A te z kolei pojawiają się, ponieważ są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie .
w każdym razie, wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy