skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny kawior z cukinii bez octu na zimę, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Pokrój jeden kilogram obranej cukinii w dowolną średnią kostkę.
Krok 3:
Rozłóż pokrojoną cukinię na blasze do pieczenia i dodaj trochę oleju roślinnego.
Krok 4:
Wymieszaj cukinię i umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 5:
Zetrzyj jeden kilogram marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Rozłóż startą marchewkę na rozgrzanej patelni z uprzednio dodanym olejem roślinnym i smaż na wysokim ogniu kuchenki w dwóch krokach.
Krok 7:
Arbitralnie, ale niezbyt drobno posiekaj jeden kilogram cebuli.
Krok 8:
Rozłóż posiekaną cebulę na rozgrzanej patelni z uprzednio dodanym olejem roślinnym i mieszając, smaż na złoty kolor.
Krok 9:
Rozłóż smażoną cebulę z patelni na dużym garnku.
Krok 10:
Wyjmujemy blachę do pieczenia z pierwszą partią pieczonej cukinii z piekarnika po piętnastu do dwudziestu minutach i wkładamy do niej drugą blachę do pieczenia z cukinią.
Krok 11:
Rozłóż cukinię na patelni do smażonej cebuli, po pewnym czasie i drugiej partii.
Krok 12:
Po usunięciu skórki z jednego kilograma pomidorów i usunięciu łodyg, pokrój je w małą, losową kostkę.
Krok 13:
Rozłóż pomidory na rozgrzanej patelni z wcześniej dodanym olejem roślinnym.
Krok 14:
Mieszając dusić pomidory na patelni, aż będą puree.
Krok 15:
Włóż smażone pomidory z patelni do wspólnego rondla.
Krok 16:
Dodaj półtorej łyżki soli do garnka z warzywami.
Krok 17:
Wlej półtorej łyżki cukru do rondla.
Krok 18:
Dodaj do garnka pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki i trzy łyżki koncentratu pomidorowego.
Krok 19:
Zmiel wszystkie składniki w rondlu za pomocą blendera, aż staną się puree.
Krok 20:
Umieść patelnię z kawiorem na kuchence i mieszając gotuj na małym ogniu kuchenki przez trzydzieści pięć do czterdziestu minut.
Krok 21:
Wlej jedną łyżeczkę kwasu cytrynowego na patelnię z kawiorem pięć minut przed całkowitym ugotowaniem i dobrze wymieszaj.
Krok 22:
Ugotowany kawior układamy na gorąco w sterylnych słoikach.
Krok 23:
Szczelnie zamykamy słoiki kawioru sterylnymi pokrywkami, a następnie przykrywamy je ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną.
Krok 24:
Słoiki z gotowanym kawiorem przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu, z dala od urządzeń grzewczych.
Krok 25:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
kawior z cukinii na zimę z pomidorami bez octu i sterylizacji! Cóż, bardzo prosty przepis jak w sklepie według GOST ZSRR! Zdrowy, delikatny i niedrogi-pyszny kawior z cukinii na nadchodzącą zimę! Z nim w zimnych porach roku otrzymasz niezbędną porcję witamin. Ugotowany na długą zimę z soczystymi pomidorami i zwykłą pastą pomidorową w piekarniku, ten kawior z cukinii będzie zupełnie inny niż w sklepie, bez niebezpiecznych konserwantów i stabilizatorów. Słoneczny kawior z cukinii, wykonany w prostych warunkach domowych, jest przygotowywany według specjalnego przepisu i okazuje się taki, jak w naszym odległym dzieciństwie. Smacznego!
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
w każdym razie,
wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g