zupa z cukinii bez śmietany z ziemniakami

lekka i bardzo delikatna zupa krem z cukinii! Zupa krem z cukinii bez śmietany z ziemniakami jest przygotowywana dość szybko i bez większego wysiłku. Cukinię można stosować mrożoną, co znacznie obniży koszty przygotowania takiego dania zimą.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 44 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty, które będą potrzebne do przygotowania zupy z cukinii. Będziesz potrzebował cukinii, ziemniaków, mleka, cebuli, soli, czarnego pieprzu, wody i oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz cukinię. Według własnego uznania możesz wyciąć skórę lub zostawić. Jeśli cukinia jest stara, skóra jest twarda, najlepiej ją wyciąć. A także usuń wnętrze, jeśli są duże nasiona. Młoda cukinia & quot; mleczna & quot; dojrzałość może być używana razem ze skórką i wnętrzem. Pokrój przygotowaną cukinię w średniej wielkości kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w plastry nie większe niż pokrojona cukinia. Aby zupa krem z cukinii była smaczna i miała przyjemną aksamitną strukturę, należy użyć ziemniaków kruchych odmian, które dobrze się gotują.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na dnie garnka z grubymi dnami rozgrzej olej roślinny. obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż posiekaną cebulę do rozgrzanego oleju i smaż przez 2-3 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj pokrojoną cukinię i ziemniaki do garnka do cebuli. Smaż wszystko razem, często mieszając. warzywa nie powinny się zbytnio brązowieć i smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę o temperaturze pokojowej do rondla, dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ciepło do niskiego poziomu. Gotuj warzywa przez około 20-25 minut. skoncentruj się na gotowości ziemniaków, powinny być w pełni ugotowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij gotowe warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego, aż uzyskasz gładką, gładką masę. Wlej ciepłe mleko (zamiast mleka możesz wziąć niskotłuszczową śmietanę), wymieszaj i ponownie podpal. Mieszając doprowadzić kremową zupę do prawie wrzenia, ale nie gotować. Zdejmij gotową zupę z cukinii z ognia i podawaj!

podczas serwowania uzupełnij każdą porcję posiekanymi ziołami, śmietaną, tartym serem, przyprawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy