skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Onigiri z tuńczykiem w puszce? Ryż do Onigiri nadaje się tylko do okrągłego drewna, ze względu na jego lepkość. Długoziarnisty jest zbyt kruchy, ale Kuban jest idealny. Dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą lub w misce z wodą, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Tak więc nadmiar skrobi zostanie zmyty z ryżu. Następnie wrzuć ryż do durszlaka i odstaw na 30 minut - aby trochę wchłonął wodę.
Krok 2:
Wlej zimną wodę do rondla i natychmiast włóż tam ryż. Gotować do wrzenia na dużym ogniu bez przykrycia. Nie musisz solić, ponieważ ryż do Onigiri powinien być świeży.
Krok 3:
Gdy tylko ryż się zagotuje, natychmiast przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 15-20 minut. Przez cały ten czas w ogóle nie przeszkadzamy i nie otwieramy pokrywy. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Krok 4:
Zdejmij pokrywkę z patelni i wymieszaj delikatnymi ruchami cięcia, pozwalając lekko ostygnąć. Możesz przenieść ryż z patelni do miski - dzięki temu będziesz mógł szybciej ostygnąć. Ważne-ryż powinien pozostać ciepły.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Filet z tuńczyka w puszce wymieszać z majonezem. Struktura nadzienia powinna być drobno jednorodna, więc wygodniej jest ugniatać i mieszać rybę widelcem.
Krok 6:
Dodaj wiórki wodorostów nori do nadzienia. Trudno powiedzieć o wymaganej ilości glonów, ponieważ są nieważkie. Dlatego warto dodać do smaku. Użyłem nożyczek do gotowania i pokroiłem nori w cienkie paski. Dokładnie wymieszaj nadzienie.
Krok 7:
Zwilż ręce wodą i weź około siedemdziesięciu gramów ryżu. Rozłóż go równomiernie na dłoni i umieść łyżeczkę nadzienia (ze zjeżdżalnią) na środku ciasta ryżowego. Przynieś krawędzie tortilli do środka i uformuj kulkę, uważając, aby uszczelnić nadzienie w środku.
Krok 8:
Nadaj kolobokowi ryżowemu płaski trójkątny kształt. Najważniejsze jest dostosowanie. Każdy kolejny Onigiri będzie wyglądał lepiej niż poprzedni. I oczywiście nie zapominaj, że ręce powinny być mokre.
Krok 9:
Użyj nożyczek, aby wyciąć paski nori o długości sześciu i szerokości dwóch centymetrów i owinąć je wokół każdego Onigiri. Udekoruj nori według uznania, posyp sezamem. Ze względu na fakt, że tylko nadzienie ma jasny smak w Onigiri, podaje się je z sosem sojowym, zimnym.
Japończycy często tworzą Onigiri w kształcie kuli, nie przywiązując wagi do formowania trójkąta. Dzięki temu możesz zaoszczędzić przyzwoitą ilość czasu na przygotowanie potrawy.
dekorują Onigiri głównie nori, wycinając z niego zabawne i słodkie twarze kawaii. Na przykład jeden z moich Onigiri wkurzył się, że został ugryziony :)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g