Onigiri z tuńczykiem w puszce

przekąska po japońsku. Niezwykłe, ale pyszne! Onigiri to kulki ryżowe z różnymi nadzieniami. Są niezwykle popularne w Japonii. Onigiri u Japończyków-jak u nas ciastka maślane. Zabierają je ze sobą do pracy i zabierają dzieci do szkoły. Rzeźbią je w kształcie zwierząt i ozdabiają zabawnymi twarzami.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 70 % 7 g
46 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Onigiri z tuńczykiem w puszce? Ryż do Onigiri nadaje się tylko do okrągłego drewna, ze względu na jego lepkość. Długoziarnisty jest zbyt kruchy, ale Kuban jest idealny. Dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą lub w misce z wodą, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysta. Tak więc nadmiar skrobi zostanie zmyty z ryżu. Następnie wrzuć ryż do durszlaka i odstaw na 30 minut - aby trochę wchłonął wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do rondla i natychmiast włóż tam ryż. Gotować do wrzenia na dużym ogniu bez przykrycia. Nie musisz solić, ponieważ ryż do Onigiri powinien być świeży.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy tylko ryż się zagotuje, natychmiast przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez 15-20 minut. Przez cały ten czas w ogóle nie przeszkadzamy i nie otwieramy pokrywy. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na kolejne 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zdejmij pokrywkę z patelni i wymieszaj delikatnymi ruchami cięcia, pozwalając lekko ostygnąć. Możesz przenieść ryż z patelni do miski - dzięki temu będziesz mógł szybciej ostygnąć. Ważne-ryż powinien pozostać ciepły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Filet z tuńczyka w puszce wymieszać z majonezem. Struktura nadzienia powinna być drobno jednorodna, więc wygodniej jest ugniatać i mieszać rybę widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wiórki wodorostów nori do nadzienia. Trudno powiedzieć o wymaganej ilości glonów, ponieważ są nieważkie. Dlatego warto dodać do smaku. Użyłem nożyczek do gotowania i pokroiłem nori w cienkie paski. Dokładnie wymieszaj nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwilż ręce wodą i weź około siedemdziesięciu gramów ryżu. Rozłóż go równomiernie na dłoni i umieść łyżeczkę nadzienia (ze zjeżdżalnią) na środku ciasta ryżowego. Przynieś krawędzie tortilli do środka i uformuj kulkę, uważając, aby uszczelnić nadzienie w środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadaj kolobokowi ryżowemu płaski trójkątny kształt. Najważniejsze jest dostosowanie. Każdy kolejny Onigiri będzie wyglądał lepiej niż poprzedni. I oczywiście nie zapominaj, że ręce powinny być mokre.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj nożyczek, aby wyciąć paski nori o długości sześciu i szerokości dwóch centymetrów i owinąć je wokół każdego Onigiri. Udekoruj nori według uznania, posyp sezamem. Ze względu na fakt, że tylko nadzienie ma jasny smak w Onigiri, podaje się je z sosem sojowym, zimnym.

Japończycy często tworzą Onigiri w kształcie kuli, nie przywiązując wagi do formowania trójkąta. Dzięki temu możesz zaoszczędzić przyzwoitą ilość czasu na przygotowanie potrawy.
dekorują Onigiri głównie nori, wycinając z niego zabawne i słodkie twarze kawaii. Na przykład jeden z moich Onigiri wkurzył się, że został ugryziony :)
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy