Sałatka Tygrys z wołowiną

łuszczący się, jasny, pyszny symbol roku na świąteczny stół! Sałatka Tygrys z wołowiną ozdobi uroczystość rodzinną. Jego ciekawy projekt przyciągnie uwagę dorosłych i małych gości. Taką sałatkę można przygotować na przyjęcie dla dzieci.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 12 % 3 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić noworoczną sałatkę tygrysa z wołowiną na nowy rok 2022? Przygotuj niezbędne produkty. Do sałatki lepiej wziąć młodą wołowinę. Mam cielęcinę. Będzie bardziej miękki i szybciej się ugotuje. Weź średniej wielkości marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanurz wołowinę we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj mięso na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękkie. Czas gotowania zależy od jakości mięsa. Cielęcina gotowana jest średnio 45-60 minut, wołowina do 2 godzin. Całkowicie ostudź gotowane mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę w drobną kostkę. Możesz pokroić mięso w cienkie paski. Następnie pokrój wszystkie pozostałe składniki również w paski, aby kształt cięcia był taki sam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo. Włóż je do rondla z zimną wodą, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Zalej jajka zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę. Zarezerwuj jedno białko do dekoracji sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki kiszone pokrój również w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj marchewki w wodzie do miękkości, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Obierz ugotowane marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na płaskim talerzu zacznij układać sałatkę. Pierwsza warstwa to pokrojona wołowina. Uformuj warstwę w głowę tygrysa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nałóż równomiernie majonez na wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż marynaty wzdłuż konturu warstwy mięsa. Nie smarowałem tej warstwy majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to jajka na twardo i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie tarty ser i ponownie majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj sałatkę startą marchewką, zakrywając warstwy ze wszystkich stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do dekoracji sałatki użyłem drobno posiekanych oliwek (paski i uśmiech tygrysa). Wycięłam oczy z białka jaja, źrenice-kółka z oliwek. Białko starte na drobnej tarce-kufa, rzęsy i brwi. Język - z gotowanego i wędzonego mięsa lub kiełbasy. & quot; kropki & quot; na pysku z ziaren pieprzu lub małych kawałków oliwek. Wylewka-czyste i suszone śliwki. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

smak sałatki jest bardzo harmonijny w tej formie. Ale każdy ma inny smak, więc warstwy w sałatce można zmieniać według własnych preferencji, dodając ulubione składniki lub usuwając te, których nie lubisz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy