skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić noworoczną sałatkę tygrysa z wołowiną na nowy rok 2022? Przygotuj niezbędne produkty. Do sałatki lepiej wziąć młodą wołowinę. Mam cielęcinę. Będzie bardziej miękki i szybciej się ugotuje. Weź średniej wielkości marchewki.
Krok 2:
Zanurz wołowinę we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj mięso na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękkie. Czas gotowania zależy od jakości mięsa. Cielęcina gotowana jest średnio 45-60 minut, wołowina do 2 godzin. Całkowicie ostudź gotowane mięso.
Krok 3:
Pokrój wołowinę w drobną kostkę. Możesz pokroić mięso w cienkie paski. Następnie pokrój wszystkie pozostałe składniki również w paski, aby kształt cięcia był taki sam.
Krok 4:
Jajka na twardo. Włóż je do rondla z zimną wodą, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 7-8 minut od momentu wrzenia. Zalej jajka zimną wodą, pozostaw do ostygnięcia. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę. Zarezerwuj jedno białko do dekoracji sałatki.
Krok 5:
Ogórki kiszone pokrój również w drobną kostkę.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Gotuj marchewki w wodzie do miękkości, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Obierz ugotowane marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 8:
Na płaskim talerzu zacznij układać sałatkę. Pierwsza warstwa to pokrojona wołowina. Uformuj warstwę w głowę tygrysa.
Krok 9:
Nałóż równomiernie majonez na wierzch.
Krok 10:
Następnie ułóż marynaty wzdłuż konturu warstwy mięsa. Nie smarowałem tej warstwy majonezem.
Krok 11:
Następna warstwa to jajka na twardo i majonez.
Krok 12:
Następnie tarty ser i ponownie majonez.
Krok 13:
Przykryj sałatkę startą marchewką, zakrywając warstwy ze wszystkich stron.
Krok 14:
Do dekoracji sałatki użyłem drobno posiekanych oliwek (paski i uśmiech tygrysa). Wycięłam oczy z białka jaja, źrenice-kółka z oliwek. Białko starte na drobnej tarce-kufa, rzęsy i brwi. Język - z gotowanego i wędzonego mięsa lub kiełbasy. & quot; kropki & quot; na pysku z ziaren pieprzu lub małych kawałków oliwek. Wylewka-czyste i suszone śliwki. Włóż gotową sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
smak sałatki jest bardzo harmonijny w tej formie. Ale każdy ma inny smak, więc warstwy w sałatce można zmieniać według własnych preferencji, dodając ulubione składniki lub usuwając te, których nie lubisz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g