skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę, wcześniej ugotuj jajka. Aby to zrobić, zalej surowe jajka zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować we wrzącej wodzie przez 5 do 7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły. Oczyść gotowe jajka ze skorupy. Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 2:
Do sałatki przygotuj miski o odpowiedniej wielkości. Zetrzyj jajka i połóż pierwszą warstwę na dnie misek.
Krok 3:
Posmaruj warstwę jajek odrobiną majonezu.
Krok 4:
Ułóż krewetki w następnej warstwie. Jeśli używasz mrożonych krewetek, musisz je wcześniej ugotować. W tym przepisie używam gotowych krewetek do sałatek. Są sprzedawane w solance, które muszą być osuszone i można użyć krewetki bezpośrednio do sałatki.
Krok 5:
Pomidory koktajlowe opłucz i osusz. Pokrój pomidory na 4 części i ułóż w miseczkach w następnej warstwie. Posmaruj warstwę pomidorów odrobiną majonezu.
Krok 6:
Posyp wierzch sałatki startym serem. Schłodzić gotową sałatkę w lodówce i podawać. Smacznego!
jeszcze niedawno sałatki z krewetkami były dla nas czymś niezwykłym i nieco zagranicznym. Teraz, tym składnikiem nikogo nie zaskoczy. Krewetki można znaleźć w każdym sklepie-nawet na surowo, nawet zamrożone, nawet całkowicie gotowe.
Owoce morza są idealne do zbilansowanej diety. W szczególności krewetki wyróżniają się wysoką zawartością białka. Nawet mięso wołowe nie może się równać z krewetkami pod względem ilości. Ale praktycznie nie ma w nich węglowodanów.
krewetki są zdrowe dzięki minimalnej ilości tłuszczu. W składzie znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
w sałatkach najczęściej krewetki łączy się z jajkami, serem, pomidorami, kukurydzą, różnymi świeżymi ziołami. Każdą sałatkę z ich użyciem można przygotować zarówno w porcjach, jak i we wspólnej salaterce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g