skład / składniki
metoda gotowania
1. Zagotuj wodę w czajniku. Włóż zamrożone kalmary do miski i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw w tej pozycji na minutę lub dwie, aż skóra się z nich zwinie. Następnie spuść gorącą wodę. I zalej kalmary zimną wodą. Odstaw na chwilę, aż ostygną, wyjmij z wody i wyczyść. Delikatnie podważając krawędź, usuń skórę. Następnie usuń wnętrzności i strunę chrzęstną. Jeszcze raz dobrze spłucz kalmary pod bieżącą wodą.
osobno umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj. Następnie posolić wodę do smaku i zanurzyć kalmary we wrzącej wodzie. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania wody, a następnie spuść wodę. Schłodzić kalmary i pokroić w cienkie paski.
2. Jaja kurze umieszcza się również w garnku z wodą i gotuje przez 10 minut od wrzenia. Następnie spuść gorącą wodę i zalej zimną. Obierz jajka, a także pokrój w paski.
3. Ser kiełbasiany obrać z folii, odciąć brzegi, a resztę pokroić w kostkę.
4. Dobrze spłucz kapustę pekińską pod bieżącą wodą i osusz. Następnie drobno posiekaj.
5. Opłucz świeże ogórki, osusz. Połóż je na desce do krojenia i pokrój w paski.
6. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki w misce sałatkowej.
7. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj ze sobą świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sos sojowy. Dodaj zmielony czarny pieprz do swoich upodobań i dobrze ubij miksturę ręczną trzepaczką lub widelcem. Teraz musisz spróbować dressingu i w razie potrzeby dodać sól. To wszystko! Tankowanie jest gotowe!
8. Polej sałatkę z kalmarów i sera przygotowanym dressingiem, wymieszaj wszystkie produkty razem. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól.
opcjonalnie sałatkę z gotowanymi kalmarami, świeżym ogórkiem i serem kiełbasianym można udekorować świeżymi ziołami i podać!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser kiełbasa - 268 kcal/100g