Sałatka z kalmarem z serem kiełbasianym i kapustą pekińską

urozmaicaj swoje codzienne menu niepowtarzalnym smakiem! Sałatka z kalmarem z serem kiełbasianym i kapustą pekińską to bardzo łatwa sałatka na wieczorny obiad lub lekką przekąskę. Ser kiełbasiany nadaje temu daniu trochę pikanterii. A dressing z dodatkiem sosu sojowego nadaje orientalne nuty.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 11 % 1 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Zagotuj wodę w czajniku. Włóż zamrożone kalmary do miski i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw w tej pozycji na minutę lub dwie, aż skóra się z nich zwinie. Następnie spuść gorącą wodę. I zalej kalmary zimną wodą. Odstaw na chwilę, aż ostygną, wyjmij z wody i wyczyść. Delikatnie podważając krawędź, usuń skórę. Następnie usuń wnętrzności i strunę chrzęstną. Jeszcze raz dobrze spłucz kalmary pod bieżącą wodą.

osobno umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj. Następnie posolić wodę do smaku i zanurzyć kalmary we wrzącej wodzie. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania wody, a następnie spuść wodę. Schłodzić kalmary i pokroić w cienkie paski.

2. Jaja kurze umieszcza się również w garnku z wodą i gotuje przez 10 minut od wrzenia. Następnie spuść gorącą wodę i zalej zimną. Obierz jajka, a także pokrój w paski.

3. Ser kiełbasiany obrać z folii, odciąć brzegi, a resztę pokroić w kostkę.

4. Dobrze spłucz kapustę pekińską pod bieżącą wodą i osusz. Następnie drobno posiekaj.

5. Opłucz świeże ogórki, osusz. Połóż je na desce do krojenia i pokrój w paski.

6. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki w misce sałatkowej.

7. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj ze sobą świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sos sojowy. Dodaj zmielony czarny pieprz do swoich upodobań i dobrze ubij miksturę ręczną trzepaczką lub widelcem. Teraz musisz spróbować dressingu i w razie potrzeby dodać sól. To wszystko! Tankowanie jest gotowe!

8. Polej sałatkę z kalmarów i sera przygotowanym dressingiem, wymieszaj wszystkie produkty razem. Posmakuj sałatki i w razie potrzeby dodaj sól.

opcjonalnie sałatkę z gotowanymi kalmarami, świeżym ogórkiem i serem kiełbasianym można udekorować świeżymi ziołami i podać!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser kiełbasa - 268   kcal/100g

Podobne przepisy