pikantna makrela marynowana
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Moja ryba, jeśli jest zamrożona, najpierw ją rozmrażamy. Oczyść go z wnętrzności, odetnij płetwy, głowę i ogon ostrym nożem. Bardzo dobrze oczyść brzuch z czarnego filmu. Pokroić na kawałki.
2. Podpalamy patelnię, wlewamy do niej wodę, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy przyprawy i cukier. Próbujemy i dodajemy sól do smaku.
gotuj marynatę przez pięć minut, pozwól jej ostygnąć, wlej ocet i nalegaj, smak będzie bardziej nasycony.
3. Przenosimy rybę do głębokiego naczynia i napełniamy ją lekko schłodzoną marynatą, usuwamy w zimne miejsce przez 5 godzin lub jest to możliwe przez całą noc, rano ryba będzie gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g