pikantna makrela marynowana

niesamowicie smaczna, soczysta i bardzo apetyczna ryba! Jeśli jest czas, oczywiście lepiej marynować makrelę, dodając sól i przyprawy do własnych upodobań. Po pierwsze, okazuje się tańszy niż gotowy zakupiony, a po drugie o wiele smaczniejszy. Lepiej kupić świeże lub lekko mrożone ryby, twarde w dotyku. Aby uzyskać kwaśność, możesz dodać trochę soku z cytryny do marynaty. Pamiętaj, aby spróbować zrobić makrelę według tego przepisu-jest bardzo smaczna!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 55 % 6 g
58 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 5 h 30 min

1. Moja ryba, jeśli jest zamrożona, najpierw ją rozmrażamy. Oczyść go z wnętrzności, odetnij płetwy, głowę i ogon ostrym nożem. Bardzo dobrze oczyść brzuch z czarnego filmu. Pokroić na kawałki.
2. Podpalamy patelnię, wlewamy do niej wodę, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy przyprawy i cukier. Próbujemy i dodajemy sól do smaku.
gotuj marynatę przez pięć minut, pozwól jej ostygnąć, wlej ocet i nalegaj, smak będzie bardziej nasycony.
3. Przenosimy rybę do głębokiego naczynia i napełniamy ją lekko schłodzoną marynatą, usuwamy w zimne miejsce przez 5 godzin lub jest to możliwe przez całą noc, rano ryba będzie gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy