skład / składniki
metoda gotowania
1. Podstawa. Zmiel ciasteczka razem z obranymi pistacjami w blenderze lub maszynce do mięsa. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
2. Włóż okruchy do formy i mocno ubij, tworząc boki. Umieść formę w zamrażarce na 20 minut.
3. Karmel. Roztop masło na patelni z brązowym cukrem. Gotuj i gotuj, mieszając, przez 2 minuty. Dodaj sól, wlej cienki strumień śmietany, mieszaj, aż będzie gładka. Ostudzić.
4. Wlać schłodzony karmel na ciasteczka i wysłać do lodówki na 40-45 minut.
5. Glazura. Czekoladę rozpuść na patelni, wlej śmietanę, dodaj mleko skondensowane i masło, mieszaj, aż będzie gładkie i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Ostudzić.
6. Ostrożnie wlej czekoladę na karmel. Ciasto wstaw do lodówki na noc.
7. Wyjmij gotowe ciasto z formy, udekoruj posiekanymi pistacjami i ciasteczkami Oreo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g