Zupa korniszonowa z kurczaka

aromatyczna zupa inspirowana kuchnią hiszpańską sprawi, że twój dzień! . To obfite i bardzo aromatyczne pierwsze danie. Ze względu na stopień złożoności i moje przywiązanie zupa znajduje się między pikantną mieszanką a ostrym Kharcho. Przepis na to danie zainspirował mnie hiszpańską, a mówiąc całkiem precyzyjnie, kuchnia asturyjska i jej słynne pierwsze danie-fabada.
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 18 % 2 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

jednym z głównych składników tej oryginalnej zupy jest pieczony kurczak korniszon. Ponieważ ta koncepcja nie jest jeszcze szeroko stosowana, chcę wyjaśnić, że ten kurczak nie ma związku z małymi warzywami - jest po prostu malutki sam w sobie, nie więcej niż 500 gramów. Weź wodę do zupy na podstawie tego, którą zupę lubisz, gęstą lub płynną. Średni to około 3 litry.

przygotowanie zupy nie jest trudne, ale zaczniemy gotować wieczorem - pamiętaj, aby namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Rano spuszczamy wodę z fasoli, a wraz z chorizo, mostkiem (cały kawałek) i kurczakiem korniszonowym pokrojonym na dwie części wkładamy do rondla i napełniamy świeżą zimną wodą.

stawiamy patelnię na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ciepło. W międzyczasie przygotowujemy smażenie. Aby to zrobić, obierz i pokrój cebulę i czosnek w małe kostki, a następnie smaż je, aż będą przezroczyste na oleju roślinnym. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj paprykę do patelni.

Wyślij smażenie do zupy i gotuj wszystko razem, aż będzie gotowe. Naczynie soli i pieprzu jest na samym końcu, aby fasola była ugotowana i nabrała delikatnej tekstury. Jeśli posolisz na początku, fasola po prostu stwardnieje. Przygotowanie zupy po dodaniu smażenia trwa około 90 minut.

z gotowej zupy wyjmij składniki mięsne, pokrój je na kawałki i włóż z powrotem. Zupę podawaj na gorąco, w razie potrzeby posypując drobno posiekanymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Kurczaki korniszony - 173   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy