Sałatka z wątróbką szczupaka delikatność

Delikatna sałatka z wątróbką szczupakową-nowa mieszanka znanych potraw! Wątróbki szczupaka nie można kupić w sklepie, ale jeśli nadal masz ten przysmak, przygotuj tę pyszną sałatkę. Szczerze mówiąc, przez wiele lat z rzędu wyrzuciłem ten przysmak podczas cięcia drapieżnika szczupaka i dopiero wtedy dowiedziałem się, że wątroba szczupaka jest nie tylko przydatna, ale także ma delikatny, miękki, przyjemny smak.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 8 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 19 % 6 g
209 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

aby przygotować sałatkę z wątróbką szczupaka, musisz najpierw przygotować niezbędne składniki:

1. Umyj, oczyść i namocz wątrobę szczupaka w lodowatej wodzie przez co najmniej 2,5 godziny.
2. Podczas gdy wątroba moczy się, myj i gotuj warzywa (marchew i ziemniaki), a także jajka.
3. Schłodzić gotowane warzywa na parapecie, a jajka w zimnej wodzie.
4. Schłodzone warzywa i jajka obrać.
5. Do ciasta ubij jajko solą, pieprzem i gałką muszkatołową (lub dowolną przyprawą rybną).
6. Zanurz wątrobę szczupaka w jajku, zwiń mąkę i smaż na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym do miękkości (kilka minut z każdej strony).
7. Schłodzić gotową wątrobę szczupaka.

gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć formować sałatkę, do czego potrzebujesz:

1. Weź danie odpowiednie do sałatki warstwowej.
2. Pokrój wątrobę szczupaka w małe kostki, połóż na dnie i posmaruj majonezem.
3. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, ułóż w następnej warstwie i posmaruj majonezem.
4. Zetrzyj ogórek na grubej tarce, spuść z niego sok i ułóż trzecią warstwę.
5. Czwartą warstwę położyć startą marchewkę na grubej tarce, posolić i posmarować majonezem.
6. Oddziel białko od żółtka, zetrzyj również białko-na grubej tarce i ułóż ostatnią warstwę.
7. Połóż serce na białku z ziaren granatu i napełnij je żółtkiem startym na drobnej tarce.

podawaj sałatkę co najmniej godzinę po ugotowaniu, aby miała czas na namoczenie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g
  • Wątroba szczupaka - 131   kcal/100g

Podobne przepisy