skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować sałatkę z wątróbką szczupaka, musisz najpierw przygotować niezbędne składniki:
1. Umyj, oczyść i namocz wątrobę szczupaka w lodowatej wodzie przez co najmniej 2,5 godziny.
2. Podczas gdy wątroba moczy się, myj i gotuj warzywa (marchew i ziemniaki), a także jajka.
3. Schłodzić gotowane warzywa na parapecie, a jajka w zimnej wodzie.
4. Schłodzone warzywa i jajka obrać.
5. Do ciasta ubij jajko solą, pieprzem i gałką muszkatołową (lub dowolną przyprawą rybną).
6. Zanurz wątrobę szczupaka w jajku, zwiń mąkę i smaż na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym do miękkości (kilka minut z każdej strony).
7. Schłodzić gotową wątrobę szczupaka.
gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz zacząć formować sałatkę, do czego potrzebujesz:
1. Weź danie odpowiednie do sałatki warstwowej.
2. Pokrój wątrobę szczupaka w małe kostki, połóż na dnie i posmaruj majonezem.
3. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, ułóż w następnej warstwie i posmaruj majonezem.
4. Zetrzyj ogórek na grubej tarce, spuść z niego sok i ułóż trzecią warstwę.
5. Czwartą warstwę położyć startą marchewkę na grubej tarce, posolić i posmarować majonezem.
6. Oddziel białko od żółtka, zetrzyj również białko-na grubej tarce i ułóż ostatnią warstwę.
7. Połóż serce na białku z ziaren granatu i napełnij je żółtkiem startym na drobnej tarce.
podawaj sałatkę co najmniej godzinę po ugotowaniu, aby miała czas na namoczenie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g
- Wątroba szczupaka - 131 kcal/100g