Panna Cotta ze skondensowanym mlekiem i konfiturą truskawkową

Ciesz się delikatną panna cotta z aromatyczną konfiturą truskawkową! Panna Cotta okazuje się bardzo delikatna. Konfitura truskawkowa nadaje przyjemną kwaskowatość. Zamiast truskawek możesz użyć malin lub truskawek. Aby przygotować konfiturę, potrzebujesz specjalnej mieszanki na bazie pektyny, moja torebka jest przeznaczona na 1 kg jagód. Przygotowałem konfiturę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, więc może być konieczne ugotowanie jej nieco inaczej, w zależności od producenta. Jeśli nie znajdziesz takiej mieszanki, myślę, że truskawki można zagęścić niewielką ilością skrobi.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 62 % 16 g
156 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj Panna Cotta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko, śmietanę (wziąłem 15 %) i mleko skondensowane do kadzi. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żelatynę napełnij wodą (woda powinna lekko przykryć żelatynę) i pozostaw na kilka minut do pęcznienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na ogniu, aż się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filtruj mieszaninę mleka i śmietany, dodaj roztwór żelatyny i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać do szklanek lub misek. Niech Panna Cotte ostygnie i schowaj w lodówce, aż stwardnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj konfiturę truskawkową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój truskawki na ćwiartki (nie rozmrażaj wcześniej mrożonych jagód). Dodaj 1 łyżeczkę. ze zjeżdżalnią mieszanki do przygotowania konfitury, wymieszaj, podpal i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier, ponownie zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty. Gotową konfiturę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem na Panna Cotta układamy konfiturę i dekorujemy listkami mięty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Konfitura - 295   kcal/100g

Podobne przepisy