skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj Panna Cotta.
Krok 2:
Wlej mleko, śmietanę (wziąłem 15 %) i mleko skondensowane do kadzi. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 3:
Żelatynę napełnij wodą (woda powinna lekko przykryć żelatynę) i pozostaw na kilka minut do pęcznienia.
Krok 4:
Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej lub na ogniu, aż się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia).
Krok 5:
Filtruj mieszaninę mleka i śmietany, dodaj roztwór żelatyny i wymieszaj.
Krok 6:
Wlać do szklanek lub misek. Niech Panna Cotte ostygnie i schowaj w lodówce, aż stwardnieje.
Krok 7:
Przygotuj konfiturę truskawkową.
Krok 8:
Pokrój truskawki na ćwiartki (nie rozmrażaj wcześniej mrożonych jagód). Dodaj 1 łyżeczkę. ze zjeżdżalnią mieszanki do przygotowania konfitury, wymieszaj, podpal i zagotuj.
Krok 9:
Dodaj cukier, ponownie zagotuj i gotuj przez 1-2 minuty. Gotową konfiturę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Przed podaniem na Panna Cotta układamy konfiturę i dekorujemy listkami mięty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Konfitura - 295 kcal/100g