Sałatka z kalmarów pod sosem żurawinowym

ciekawa kombinacja składników mile zaskoczy wszystkich gości! Sałatka okazała się po prostu niesamowita! Przenikliwie świeży, umiarkowanie ostry, pikantny, z ciekawą kwaskowatością żurawiny i magiczną nutą imbiru
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 13 % 3 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 30 min

tusze kałamarnicy (jeśli zostały zamrożone - wstępnie rozmrożone), obierz z folii, wyjmij cięciwę i dokładnie spłucz. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, ostudź, wyjmując z wody. Pokrój w pierścienie.

obierz czerwoną cebulę i pokrój w półpierścienie. Przekrój papryczkę chili na pół, obierz nasiona i posiekaj w ten sam sposób.

do opatrunku opłucz żurawinę (jeśli wziąłeś zamrożoną-wstępnie rozmrożoną), obierz imbir i drobno zetrzyj. Umyj cytrynę, wytrzyj i usuń skórkę drobną tarką. Włóż wszystko do miski blendera (zostaw kilka jagód żurawiny do dekoracji sałatki) i dodając majonez, doprowadź do gładkości.

pierścienie kalmarów, cebulę i paprykę włożyć do salaterki, dodać dressing i wymieszać. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem ułóż sałatkę na płaskim talerzu i udekoruj jagodami żurawinowymi.
do przygotowania sosu dopuszczalne jest użycie mielonego suszonego imbiru (5 gr) i suszonej skórki z cytryny (5 gr).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy