Sałatka z przekąskami w kształcie mandarynki
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Wcześniej ugotuj marchewki i jajka i obierz.
Krok 2:
Na drobnej tarce zetrzyj stopiony ser i jajka.
Krok 3:
Dodaj posiekany czosnek i majonez. Wymieszać.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na drobnej tarce. W razie potrzeby lekko wyciśnij marchewki z soku.
Krok 5:
Z masy serowej zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 6:
Przykryj kulkę marchewką.
Krok 7:
Udekoruj gałązką pietruszki na wierzchu. Jeśli chcesz, możesz ozdobić liść laurowy, więc okaże się bardziej wiarygodny, ale osobiście nie lubię dekorować naczynia tym, czego nie można jeść.
Krok 8:
Rozłóż na talerzu i podawaj. Smacznego!
Sałatka mandarynkowa to świetna noworoczna przekąska! Przygotowuje się szybko, na świątecznym stole wygląda jasno, a produkty do gotowania są dostępne dla każdej gospodyni domowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g