węgierski gulasz rybny

umiarkowanie ostry i pikantny smak: to, czego potrzebujesz w chłodne zimowe wieczory! Przepis podzieliła się ze mną moja znajoma madziarka. Gotuję to danie w naczyniu z terakoty, używam tylko karpia, chociaż w zasadzie każda ryba rzeczna jest odpowiednia. Oczywiście ryba karpiowa jest koścista, ale po pierwsze możesz "pomylić się" i zrobić filet, po drugie-jest to danie na wąski rodzinny obiad/kolację, a nie "uroczyste dla gości", więc możesz nie spieszyć się, wysyłając kości na krawędź talerza podczas jedzenia...
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
więcej o składnikach. Najbardziej kluczową (oczywiście oprócz ryb) jest papryka. Klasycznie jest to suszona papryka w proszku. Jednak w dużych ilościach staje się bardzo ostry, dlatego należy to wziąć pod uwagę. Madziarowie mają swój sekret: aby odkryć aromat suszonej papryki, należy ją natychmiast "zaparzyć" wrzącą wodą w procesie dodawania do naczynia. Jest to jego podstawowa różnica w stosunku do pieprzu cayenne lub czarnego mielonego-można je dodawać zarówno podczas gotowania, jak i do gotowego dania.

dla tych, którzy nie martwią się obawami o dodatkowe kalorie - rybę można wstępnie usmażyć, obtoczyć w mące. Dla" spragnionych " nie jest zabronione dodawanie do zupy również dużych (!) pokrojone ziemniaki.

obecność pomidorów, pasty pomidorowej, a także cytryn, oliwek i kaparów w naczyniu jest kategorycznie niedopuszczalna! W przeciwnym razie otrzymasz prymitywną mieszankę.

na tym kończę wstęp teoretyczny i przechodzę do praktyki:

kawałek wędzonego boczku pokroić w plasterki, włożyć do rondla; pokroić wzdłuż i włożyć marchewkę i seler/korzeń pietruszki pokrojoną w dół, poczekać, aż cały tłuszcz się rozpuści i wyrzucić skwarki. Dodaj drobno posiekaną cebulę do korzeni i smaż, aż będzie przezroczysta.

dodaj zmieloną paprykę (kładę łyżkę stołową bez zjeżdżalni), wymieszaj i wlej pół litra wrzącej wody. Dodaj sól, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek i zagotuj. Połóż kawałki ryby i gotuj przez kolejne 8-10 minut na średnim ogniu.

oryginalna receptura zawiera śmietanę, ale jej nie dodaję, ponieważ nie jest spożywana w mojej rodzinie.

Jó étvágyat(smacznego)!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g

Podobne przepisy