węgierski gulasz rybny
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
więcej o składnikach. Najbardziej kluczową (oczywiście oprócz ryb) jest papryka. Klasycznie jest to suszona papryka w proszku. Jednak w dużych ilościach staje się bardzo ostry, dlatego należy to wziąć pod uwagę. Madziarowie mają swój sekret: aby odkryć aromat suszonej papryki, należy ją natychmiast "zaparzyć" wrzącą wodą w procesie dodawania do naczynia. Jest to jego podstawowa różnica w stosunku do pieprzu cayenne lub czarnego mielonego-można je dodawać zarówno podczas gotowania, jak i do gotowego dania.
dla tych, którzy nie martwią się obawami o dodatkowe kalorie - rybę można wstępnie usmażyć, obtoczyć w mące. Dla" spragnionych " nie jest zabronione dodawanie do zupy również dużych (!) pokrojone ziemniaki.
obecność pomidorów, pasty pomidorowej, a także cytryn, oliwek i kaparów w naczyniu jest kategorycznie niedopuszczalna! W przeciwnym razie otrzymasz prymitywną mieszankę.
na tym kończę wstęp teoretyczny i przechodzę do praktyki:
kawałek wędzonego boczku pokroić w plasterki, włożyć do rondla; pokroić wzdłuż i włożyć marchewkę i seler/korzeń pietruszki pokrojoną w dół, poczekać, aż cały tłuszcz się rozpuści i wyrzucić skwarki. Dodaj drobno posiekaną cebulę do korzeni i smaż, aż będzie przezroczysta.
dodaj zmieloną paprykę (kładę łyżkę stołową bez zjeżdżalni), wymieszaj i wlej pół litra wrzącej wody. Dodaj sól, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek i zagotuj. Połóż kawałki ryby i gotuj przez kolejne 8-10 minut na średnim ogniu.
oryginalna receptura zawiera śmietanę, ale jej nie dodaję, ponieważ nie jest spożywana w mojej rodzinie.
Jó étvágyat(smacznego)!
dla tych, którzy nie martwią się obawami o dodatkowe kalorie - rybę można wstępnie usmażyć, obtoczyć w mące. Dla" spragnionych " nie jest zabronione dodawanie do zupy również dużych (!) pokrojone ziemniaki.
obecność pomidorów, pasty pomidorowej, a także cytryn, oliwek i kaparów w naczyniu jest kategorycznie niedopuszczalna! W przeciwnym razie otrzymasz prymitywną mieszankę.
na tym kończę wstęp teoretyczny i przechodzę do praktyki:
kawałek wędzonego boczku pokroić w plasterki, włożyć do rondla; pokroić wzdłuż i włożyć marchewkę i seler/korzeń pietruszki pokrojoną w dół, poczekać, aż cały tłuszcz się rozpuści i wyrzucić skwarki. Dodaj drobno posiekaną cebulę do korzeni i smaż, aż będzie przezroczysta.
dodaj zmieloną paprykę (kładę łyżkę stołową bez zjeżdżalni), wymieszaj i wlej pół litra wrzącej wody. Dodaj sól, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, majeranek i zagotuj. Połóż kawałki ryby i gotuj przez kolejne 8-10 minut na średnim ogniu.
oryginalna receptura zawiera śmietanę, ale jej nie dodaję, ponieważ nie jest spożywana w mojej rodzinie.
Jó étvágyat(smacznego)!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g