skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Buraki, ziemniaki i jajka ugotować wcześniej, ostudzić i obrać.
Krok 2:
Zetrzyj jajka na drobnej tarce (odłóż 1 żółtko do dekoracji), zetrzyj również buraki (wyciśnij sok, ale nie wylewaj) i ziemniaki. Pokrój grzyby na talerze, cebulę na małą kostkę. Wymieszaj cebulę i grzyby.
Krok 3:
Ułóż sałatkę warstwami, każda warstwa powinna być nieco mniejsza niż poprzednia, tworząc półkulę. Warstwa 1-ziemniaki i majonez.
Krok 4:
Warstwa 2-tuńczyk (rozgnieciony widelcem).
Krok 5:
Warstwa 3-grzyby z cebulą i majonezem.
Krok 6:
Warstwa 4-buraki i majonez.
Krok 7:
Warstwa 5-jajka i majonez.
Krok 8:
W 1 łyżce majonezu dodaj 1 łyżeczkę soku z buraków, dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Przykryj powierzchnię sałatki majonezem buraczanym.
Krok 10:
Posyp powierzchnię sałatki startym żółtkiem i udekoruj ziarnami granatu. W razie potrzeby wykonujemy haczyk z folii, jak w prawdziwej piłce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal / 100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g