Sałatka noworoczna zabawka

Jasna sałatka będzie ozdobą Twojego noworocznego stołu! Pyszna, jasna i piękna sałatka. Jeśli w zapasach nie ma marynowanych grzybów, użyj marynowanych ogórków - są również świetne. Zamiast tuńczyka w puszkach możesz użyć innej ryby w puszkach, będzie również smaczny.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 38 % 8 g
114 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Buraki, ziemniaki i jajka ugotować wcześniej, ostudzić i obrać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jajka na drobnej tarce (odłóż 1 żółtko do dekoracji), zetrzyj również buraki (wyciśnij sok, ale nie wylewaj) i ziemniaki. Pokrój grzyby na talerze, cebulę na małą kostkę. Wymieszaj cebulę i grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż sałatkę warstwami, każda warstwa powinna być nieco mniejsza niż poprzednia, tworząc półkulę. Warstwa 1-ziemniaki i majonez.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warstwa 2-tuńczyk (rozgnieciony widelcem).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warstwa 3-grzyby z cebulą i majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwa 4-buraki i majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warstwa 5-jajka i majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W 1 łyżce majonezu dodaj 1 łyżeczkę soku z buraków, dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj powierzchnię sałatki majonezem buraczanym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp powierzchnię sałatki startym żółtkiem i udekoruj ziarnami granatu. W razie potrzeby wykonujemy haczyk z folii, jak w prawdziwej piłce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal / 100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy