skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij cukier z jajkami.
Krok 3:
Następnie dodaj majonez i mleko skondensowane.
Krok 4:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka. Przygotowujemy formę, smarujemy ją olejem. Możesz upiec 2 ciasta osobno lub 1 ciasto, a następnie pokroić.
Krok 5:
Wlej ciasto do formy, włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz przez 25-30 minut. Gotowość herbatnika sprawdzamy wykałaczką lub suchym nożem. Przebij biszkopt pośrodku, jeśli biszkopt jest gotowy, koniec noża lub wykałaczki będzie czysty.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj krem. Ubij śmietanę, dodając cukier puder w kilku krokach. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aby stał się grubszy.
Krok 7:
Pokrój gotowy i schłodzony biszkopt na dwa ciasta.
Krok 8:
Posmaruj śmietaną i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 9:
Połóż drugie ciasto na wierzchu. I posmaruj całe ciasto śmietaną.
Krok 10:
Z czekolady zeskrob kawałki czekolady nożem.
Krok 11:
Posyp krawędzie ciasta kawałkami czekolady, włóż ciasto do lodówki, aby zaimpregnować i zestalić krem.
Krok 12:
Przygotowanie dekoracji z czekolady. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej.
Krok 13:
Przygotuj rysunek z wyprzedzeniem dla figurek czekoladowych i gęstego pliku. Możesz rysować na pergaminie. Umieść rysunek pod plikiem, napełnij strzykawkę lub torebkę rozpuszczoną czekoladą. I ostrożnie prześledź rysunek wzdłuż pliku.
Krok 14:
Następnie przesuń rysunek i zakreśl dalej. Spróbuj wycisnąć grubsze linie, aby gotowe figurki były stabilne. Narysuj kilka kształtów więcej, ponieważ mogą się złamać.
Krok 15:
Pod narysowanymi figurami zastępujemy płaską tacę lub deskę i wkładamy do lodówki do zestalenia.
Krok 16:
Ciasto wyjmujemy z lodówki, boki ciasta posypujemy również kawałkami czekolady.
Krok 17:
Udekoruj ciasto czekoladowymi figurkami. Ciasto jest gotowe, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g