Banosz
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
W grubościennym naczyniu zagotuj śmietanę, a następnie dodaj cukier i sól.
Krok 3:
Następnie, ciągle mieszając, musisz dodać kaszę kukurydzianą.
Krok 4:
Zmniejsz ogień i mieszaj, aż będzie gotowy.
Krok 5:
Gotowy banosh pozostanie w tyle za dnem i ścianami naczyń. Na powierzchni owsianki pojawią się charakterystyczne kropelki oleju.
Krok 6:
Pokrój boczek wieprzowy i smaż na patelni na złoty kolor.
Krok 7:
Podawaj banosh na gorąco. Na wierzch posyp smażonym boczkiem wieprzowym i kawałkami sera. Ale nie mieszaj! Każdy sam weźmie tyle, ile potrzeba. Ponadto ser i mostek można układać na naczyniu nie na wierzchu, ale w dwóch stosach obok siebie. Smacznego!
chociaż banosh jest bezpretensjonalnym daniem, nawet w jego przygotowaniu przestrzegany jest cały rytuał. Pierwszą zasadą jest to, że tylko mężczyźni mogą gotować banosh. Najsmaczniejszy Banos uzyskuje się, gotując wysoko w górach w kotle na prawdziwym ogniu, aby Banos był nasycony dymem.
śmietana jest lepsza-domowa, musi być najpierw podawana przez 3 dni w zimnym miejscu.
podczas gotowania musisz mieszać banosh w jednym kierunku i zawsze drewnianą łyżką.
w momencie, gdy banosh jest gotowy, podąży za drewnianą łyżką, jest nawet takie wyrażenie "banosh tańczy".
banosh może być płynny lub grubszy, jak ktoś lubi, w przypadku płynnego banosha można zmniejszyć ilość zbóż lub dodatkowo rozcieńczyć śmietanę mlekiem.
śmietana jest lepsza-domowa, musi być najpierw podawana przez 3 dni w zimnym miejscu.
podczas gotowania musisz mieszać banosh w jednym kierunku i zawsze drewnianą łyżką.
w momencie, gdy banosh jest gotowy, podąży za drewnianą łyżką, jest nawet takie wyrażenie "banosh tańczy".
banosh może być płynny lub grubszy, jak ktoś lubi, w przypadku płynnego banosha można zmniejszyć ilość zbóż lub dodatkowo rozcieńczyć śmietanę mlekiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g