Banosz

przygotuj pyszny, sycący, pożywny banosz! Banosz lub banusz to danie ukraińskiej kuchni huculskiej, bez którego nie może obejść się żadna Narodowa uczta. W jego ojczyźnie odbywa się nawet festiwal na jego cześć, a nazwa pochodzi od nazwiska Banosz. Składniki potraw były dostępne w każdym domu, ponieważ owce i krowy zawierały prawie wszystko, więc była śmietana i ser owczy. Tradycyjny banosh ma kilka rodzajów: ze skwarkami, owczym serem lub borowikami, ale podstawa jest taka sama – to kasza kukurydziana i śmietana. To śmietana, która nadaje charakterystyczną kwaskowatość, w tym naczyniu nie można jej zastąpić śmietaną. Jeśli śmietana jest bardzo gęsta, można ją rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Gotowanie jest proste!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 29 % 10 g
243 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W grubościennym naczyniu zagotuj śmietanę, a następnie dodaj cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie, ciągle mieszając, musisz dodać kaszę kukurydzianą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogień i mieszaj, aż będzie gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy banosh pozostanie w tyle za dnem i ścianami naczyń. Na powierzchni owsianki pojawią się charakterystyczne kropelki oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój boczek wieprzowy i smaż na patelni na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj banosh na gorąco. Na wierzch posyp smażonym boczkiem wieprzowym i kawałkami sera. Ale nie mieszaj! Każdy sam weźmie tyle, ile potrzeba. Ponadto ser i mostek można układać na naczyniu nie na wierzchu, ale w dwóch stosach obok siebie. Smacznego!

chociaż banosh jest bezpretensjonalnym daniem, nawet w jego przygotowaniu przestrzegany jest cały rytuał. Pierwszą zasadą jest to, że tylko mężczyźni mogą gotować banosh. Najsmaczniejszy Banos uzyskuje się, gotując wysoko w górach w kotle na prawdziwym ogniu, aby Banos był nasycony dymem.
śmietana jest lepsza-domowa, musi być najpierw podawana przez 3 dni w zimnym miejscu.
podczas gotowania musisz mieszać banosh w jednym kierunku i zawsze drewnianą łyżką.
w momencie, gdy banosh jest gotowy, podąży za drewnianą łyżką, jest nawet takie wyrażenie "banosh tańczy".
banosh może być płynny lub grubszy, jak ktoś lubi, w przypadku płynnego banosha można zmniejszyć ilość zbóż lub dodatkowo rozcieńczyć śmietanę mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy