marynowane pieczarki z warzywami

świetna przekąska na każdy świąteczny stół! Grzyby są bardzo delikatne. Jeśli lubisz pikantne przekąski, możesz dodać trochę pieprzu cayenne do marynaty lub dodać posiekane chili. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 30 % 3 g
66 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki, a jeśli grzyby są duże, pokrój na 4 lub więcej części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj grzyby przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warzywa. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchewkę w paski (zetrę na tarce do koreańskiej marchewki).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier i przyprawy. Wkładamy patelnię do ognia i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, aby sól i cukier się rozpuściły i usuwamy z ognia. Dodaj olej i ocet do marynaty. Koniecznie spróbuj marynaty i w razie potrzeby dodaj sól, cukier lub ocet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj warzywa i drobno posiekane warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj grzyby. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś warzywa do słoika i wyślij do lodówki na 6 godzin. Po 6 godzinach przekąska jest gotowa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy