skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przepis na tę zupę ryżową z warzywami jest świetny dla wegetarian, a także jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych kosztów. Zwykle gotuję tę zupę, gdy potrzebujesz dnia postu z mięsa lub gdy nie ma czasu na gotowanie. Jak przygotować ten posiłek? Więc weź ryż, najlepiej długi, włóż go do wody i gotuj. Kiedy jest prawie gotowy, musisz dodać warzywa. Podczas gotowania ryżu przygotuj je: obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Pokrój korzeń pietruszki w paski , cebule w półpierścienie lub kostki i zetrzyj marchewki. Pokrój pomidory na duże plasterki. Teraz podsmaż warzywa na oliwie lub oleju słonecznikowym, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj prażone warzywa do zupy do ryżu i ziemniaków, dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, liściem laurowym i gotuj. Gdy warzywa się ugotują, wlej zupę do misek, dodaj posiekane ząbki czosnku dla smaku i udekoruj natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g