Zupa pomidorowa

z każdą łyżką wypełni cię dobry nastrój!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 29 % 4 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
czy kiedykolwiek próbowałeś jedzenia, które w ponad 50 procentach składa się z samych pomidorów? Do ostatniego weekendu nie próbowałam takiego dania. Mówię-w niedzielę mój mąż i ja odwiedziliśmy naszych przyjaciół, gdzie poczęstowano nas zupą pomidorową. Muszę powiedzieć, że to danie jest bardzo smaczne! A teraz opowiem o kulinarnym przepisie na zrobienie tej zupy. Najpierw weź pomidory i umyj je. Następnie zanurzamy wszystkie pomidory we wrzącej wodzie, moczymy w niej przez 10-15 sekund, wyjmujemy je, usuwamy skórę. Aby szybko zdjąć skórkę z pomidora, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na jego wierzchołku.
teraz pokrój warzywa na 4 części, a następnie pokrój w małe paski.
drobno posiekaj bazylię.
następnie wlej oliwę z oliwek, pomidory, drobno posiekaną bazylię na patelnię.
umieść patelnię z warzywami na ogniu i mieszaj przez około 10-12 minut.
pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek, mielony czarny pieprz i sól do smaku.
wlej gotową zupę na talerze i dopraw kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy