zupa pomidorowa
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
czy kiedykolwiek próbowałeś jedzenia, które w ponad 50 procentach składa się z samych pomidorów? Do ostatniego weekendu nie próbowałam takiego dania. Mówię-w niedzielę mój mąż i ja odwiedziliśmy naszych przyjaciół, gdzie poczęstowano nas zupą pomidorową. Muszę powiedzieć, że to danie jest bardzo smaczne! A teraz opowiem o kulinarnym przepisie na zrobienie tej zupy. Najpierw weź pomidory i umyj je. Następnie zanurzamy wszystkie pomidory we wrzącej wodzie, moczymy w niej przez 10-15 sekund, wyjmujemy je, usuwamy skórę. Aby szybko zdjąć skórkę z pomidora, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na jego wierzchołku.
teraz pokrój warzywa na 4 części, a następnie pokrój w małe paski.
drobno posiekaj bazylię.
następnie wlej oliwę z oliwek, pomidory, drobno posiekaną bazylię na patelnię.
umieść patelnię z warzywami na ogniu i mieszaj przez około 10-12 minut.
pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek, mielony czarny pieprz i sól do smaku.
wlej gotową zupę na talerze i dopraw kwaśną śmietaną.
teraz pokrój warzywa na 4 części, a następnie pokrój w małe paski.
drobno posiekaj bazylię.
następnie wlej oliwę z oliwek, pomidory, drobno posiekaną bazylię na patelnię.
umieść patelnię z warzywami na ogniu i mieszaj przez około 10-12 minut.
pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek, mielony czarny pieprz i sól do smaku.
wlej gotową zupę na talerze i dopraw kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g