ucho balatońskie

niestandardowe podejście do przygotowania tego dania! Ale bardzo dobry!
KateFlyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 71 % 10 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
szefowie kuchni węgierskiej bardzo lubią bawić się przyprawami, to znaczy mogą umieścić kilka rodzajów przypraw w jednym naczyniu, dzięki czemu otrzymują doskonały posiłek. Podobnie, w przygotowaniu zupy balatońskiej wykorzystują stabilną tradycję narodową, mieszając paprykę z pomidorami. Robią to dobrze, ponieważ zgodnie z tym przepisem kulinarnym mają po prostu niesamowite ucho!
najpierw dokładnie oczyszczamy rybę dla ucha z łusek, odcinamy kolce na płetwach, usuwamy wnętrzności i wycinamy skrzela. Duże ryby można pokroić na małe porcje, napełnić wodą i umieścić na umiarkowanym ogniu. Obierz cebulę, drobno posiekaj i włóż do wrzącego bulionu. Do zupy dodajemy również drobno posiekaną marchewkę i słodką czerwoną paprykę. Gotuj do miękkości. Następnie do ucha wkładamy sól do smaku, liść laurowy, ziarna pieprzu, lecho (można koncentrat pomidorowy) i paprykę. Przykryj pokrywką przez kilka minut, po wyjęciu z pieca. Przed podaniem udekoruj zupę drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy