ucho balatońskie
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
szefowie kuchni węgierskiej bardzo lubią bawić się przyprawami, to znaczy mogą umieścić kilka rodzajów przypraw w jednym naczyniu, dzięki czemu otrzymują doskonały posiłek. Podobnie, w przygotowaniu zupy balatońskiej wykorzystują stabilną tradycję narodową, mieszając paprykę z pomidorami. Robią to dobrze, ponieważ zgodnie z tym przepisem kulinarnym mają po prostu niesamowite ucho!
najpierw dokładnie oczyszczamy rybę dla ucha z łusek, odcinamy kolce na płetwach, usuwamy wnętrzności i wycinamy skrzela. Duże ryby można pokroić na małe porcje, napełnić wodą i umieścić na umiarkowanym ogniu. Obierz cebulę, drobno posiekaj i włóż do wrzącego bulionu. Do zupy dodajemy również drobno posiekaną marchewkę i słodką czerwoną paprykę. Gotuj do miękkości. Następnie do ucha wkładamy sól do smaku, liść laurowy, ziarna pieprzu, lecho (można koncentrat pomidorowy) i paprykę. Przykryj pokrywką przez kilka minut, po wyjęciu z pieca. Przed podaniem udekoruj zupę drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
najpierw dokładnie oczyszczamy rybę dla ucha z łusek, odcinamy kolce na płetwach, usuwamy wnętrzności i wycinamy skrzela. Duże ryby można pokroić na małe porcje, napełnić wodą i umieścić na umiarkowanym ogniu. Obierz cebulę, drobno posiekaj i włóż do wrzącego bulionu. Do zupy dodajemy również drobno posiekaną marchewkę i słodką czerwoną paprykę. Gotuj do miękkości. Następnie do ucha wkładamy sól do smaku, liść laurowy, ziarna pieprzu, lecho (można koncentrat pomidorowy) i paprykę. Przykryj pokrywką przez kilka minut, po wyjęciu z pieca. Przed podaniem udekoruj zupę drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g