Fricase z makreli(makrela)

niezwykle smaczne danie dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 16 % 3 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

W Finlandii możesz nawet nie próbować mięsa. Ponieważ prawie całe fińskie jedzenie opiera się na rybach. Ona jest najważniejsza. Ryba jest pieczona, smażona, wędzona, grillowana, duszona w mleku, gotowane są z niej zupy i musy, a także przygotowywane są liczne przekąski i sałatki. Dlatego jeśli chcesz zafundować sobie coś smacznego, skorzystaj z przepisu kulinarnego opartego na rybach i tylko na rybach.
więc przygotujcie się, smakosze! Zaopatrz się w niezbędne składniki wskazane w przepisie, a po zakasaniu rękawów zabierzemy się do pracy. W naszym menu dzisiaj kuchnia Fińska-fricase z makreli.
pokrój filet z makreli na małe kawałki. Zalej je niewielką ilością wody i zagotuj. Nieco wcześniej można postawić i osobno ugotować marchewkę i cebulę, korzeń selera. Oznacza to, że, jak rozumiesz, będziemy mieli dwa rodzaje bulionu – warzywny i rybny.
z tych dwóch wywarów, mieszając je z masłem i mąką, przygotuj sos. Nie zapomnij doprawić go przyprawami-solą i pieprzem.
ryba jest układana na talerzu lub półmisku. Jest ozdobiony gotowanymi warzywami. Wszystkie te pyszne należy polać przygotowanym przez nas sosem i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
dobrze byłoby podawać z dodatkiem. Do tej roli bardziej odpowiednie są tłuczone ziemniaki, gotowane lub smażone ziemniaki lub inne – to zależy od Ciebie!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g

Podobne przepisy