skład / składniki
metoda gotowania
sos salsa to tradycyjne danie kuchni argentyńskiej. Salsa dosłownie oznacza "sos". Przeczytałem ten przepis kulinarny w jednym czasopiśmie i od razu mnie zainteresował. Nawet zwykłe niskokaloryczne jedzenie z tym sosem nabierze wyjątkowego, pikantnego smaku.
zacznijmy nasze Gotowanie. Masło należy stopić w małym rondlu. Dodaj tam keczup pomidorowy, sos chili, sos Worcester, sól czosnkową i wlej ocet balsamiczny. Z cebuli potrzebujemy tylko ¼ jego części. Wskazane jest, aby pokroić cebulę tak małą, jak to możliwe i wlać do pozostałych składników.
wszystko to stawiamy na niezbyt duży ogień przez około 5 minut, a następnie wlewamy brandy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie usuwamy nasz sos z pieca i pozwalamy mu ostygnąć. Przed podaniem salsy do głównego dania należy ją przechowywać przez godzinę lub lepiej przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Wtedy wszystkie składniki tego sosu nabiorą ogólnego smaku.
gotową schłodzoną salsę podaje się z rybami, mięsem, drobiem, fasolą lub jajkami. Ostra salsa jest szczególnie bardzo dobra jako sos do owoców morza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g