Salsa na ketchupie

pikantna Salsa prosto z kuchni argentyńskiej specjalnie dla ciebie.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 65 % 22 g
węglowodany 32 % 11 g
270 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 20 min

sos salsa to tradycyjne danie kuchni argentyńskiej. Salsa dosłownie oznacza "sos". Przeczytałem ten przepis kulinarny w jednym czasopiśmie i od razu mnie zainteresował. Nawet zwykłe niskokaloryczne jedzenie z tym sosem nabierze wyjątkowego, pikantnego smaku.
zacznijmy nasze Gotowanie. Masło należy stopić w małym rondlu. Dodaj tam keczup pomidorowy, sos chili, sos Worcester, sól czosnkową i wlej ocet balsamiczny. Z cebuli potrzebujemy tylko ¼ jego części. Wskazane jest, aby pokroić cebulę tak małą, jak to możliwe i wlać do pozostałych składników.
wszystko to stawiamy na niezbyt duży ogień przez około 5 minut, a następnie wlewamy brandy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie usuwamy nasz sos z pieca i pozwalamy mu ostygnąć. Przed podaniem salsy do głównego dania należy ją przechowywać przez godzinę lub lepiej przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Wtedy wszystkie składniki tego sosu nabiorą ogólnego smaku.
gotową schłodzoną salsę podaje się z rybami, mięsem, drobiem, fasolą lub jajkami. Ostra salsa jest szczególnie bardzo dobra jako sos do owoców morza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g

Podobne przepisy