Brazylijska zupa z czarnej fasoli
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
to bardzo gęsta zupa, gęsty Brazylijski posiłek. Brazylijczycy, podobnie jak prawie wszystkie ludy Ameryki Południowej, lubią się bawić, a zwłaszcza jeść. Ale główną wartością tej zupy jest to, że jest przygotowywana bardzo szybko, a przepis kulinarny nie oznacza żadnych rzadkich produktów.
w garnku na średnim ogniu podgrzej olej roślinny i smaż w nim cebulę na złoty kolor i mięso mielone. Gdy tylko mięso zostanie usmażone, włóż posiekany seler, marchewkę, paprykę i czosnek do rondla. Jak mówią eksperci kulinarni, wszystkie te warzywa można również pokroić w blenderze lub robocie kuchennym. W takim przypadku Blender należy napełnić do połowy zimną wodą i ustawić tryb dużego cięcia. Wymieszaj warzywa z mięsem, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Otwórz fasolę i oddziel jedną szklankę. Tę szklankę fasoli należy przewinąć w blenderze do stanu puree lub stłumić ręcznie. Po ugotowaniu warzyw (jeśli płyn się zagotuje, możesz dodać trochę bulionu) włóż całą fasolę i puree. Doprowadzić do wrzenia, dokładnie mieszając. Przyprawy, sól, pieprz, czosnek w proszku lub cokolwiek innego, co lubisz Dodać do smaku. Jeśli nie znajdziesz czarnej fasoli, zrób ją z czerwonej, chociaż kolor zupy będzie inny.
w garnku na średnim ogniu podgrzej olej roślinny i smaż w nim cebulę na złoty kolor i mięso mielone. Gdy tylko mięso zostanie usmażone, włóż posiekany seler, marchewkę, paprykę i czosnek do rondla. Jak mówią eksperci kulinarni, wszystkie te warzywa można również pokroić w blenderze lub robocie kuchennym. W takim przypadku Blender należy napełnić do połowy zimną wodą i ustawić tryb dużego cięcia. Wymieszaj warzywa z mięsem, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Otwórz fasolę i oddziel jedną szklankę. Tę szklankę fasoli należy przewinąć w blenderze do stanu puree lub stłumić ręcznie. Po ugotowaniu warzyw (jeśli płyn się zagotuje, możesz dodać trochę bulionu) włóż całą fasolę i puree. Doprowadzić do wrzenia, dokładnie mieszając. Przyprawy, sól, pieprz, czosnek w proszku lub cokolwiek innego, co lubisz Dodać do smaku. Jeśli nie znajdziesz czarnej fasoli, zrób ją z czerwonej, chociaż kolor zupy będzie inny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g