skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Buraki należy najpierw upiec w piekarniku, aby były miękkie.
Krok 2:
Następnie obierz, pokrój w kostkę, paski lub po prostu zetrzyj – jak chcesz. Powstałą masę włożyć do głębokiej miski, posypać octem i odstawić na trzy godziny.
Krok 3:
Osobno ugotuj wszystkie nasze suszone owoce
Krok 4:
I pokrojone w kostkę ziemniaki. Ostudzić razem z wywarami.
Krok 5:
Pokrój ogórki
Krok 6:
Wymieszaj masę.
Krok 7:
Po połączeniu płynów (wraz z zawartością) zanurzamy w nich masę buraczaną, ogórki pokrojone w małe kostki i jajka.
Krok 8:
Wszystko mieszamy.
Krok 9:
Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, sól, trochę słodką i wyślij do lodówki. Podczas serwowania do talerza należy dodać posiekane świeże zioła i zieloną cebulę. Nawiasem mówiąc, czarny mielony pieprz w takim barszczu jest również bardzo odpowiedni.
Krok 10:
Dopraw do podania posiekanymi świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g