Barszcz zimny kostromański

Barszcz może być również zimny. Spróbuj, a nie pożałujesz.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 50 % 6 g
75 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h
bardzo prosty, ale mimo to pyszny przepis kulinarny o nazwie" zimny barszcz Kostromski " różni się od innych zimnych barszczów i buraków (z których słynie kuchnia rosyjska) obecnością gotowanej fasoli. Nadaje całemu daniu bardzo przyjemny, delikatny smak.
na początek dobrze umyj buraki i ugotuj je w skórce w niewielkiej ilości wody, do której musisz dodać trochę octu. Następnie obierz buraki i pokrój je w paski. Gotujemy również ziemniaki i kapustę – osobno; ziemniaki gotujemy w mundurach, kapustę – w dużych kawałkach. Po ostygnięciu warzyw drobno siekamy kapustę i kroimy obrane ziemniaki na długie cienkie plasterki. Nasza fasola również powinna być gotowana. Lepiej dodać sól do wody. Wlej buraki, ziemniaki, kapustę i fasolę do osobnego rondla i napełnij kwasem chlebowym. Tutaj wysyłamy posiekaną zieloną cebulę, pokrojone w kostkę białka i zioła. Mieszamy żółtko ze śmietaną, solą i odrobiną cukru – to będzie sos do barszczu. Na stole jedzenie podawane jest na zimno, najlepiej z lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy