Barszcz zimny kostromański
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
bardzo prosty, ale mimo to pyszny przepis kulinarny o nazwie" zimny barszcz Kostromski " różni się od innych zimnych barszczów i buraków (z których słynie kuchnia rosyjska) obecnością gotowanej fasoli. Nadaje całemu daniu bardzo przyjemny, delikatny smak.
na początek dobrze umyj buraki i ugotuj je w skórce w niewielkiej ilości wody, do której musisz dodać trochę octu. Następnie obierz buraki i pokrój je w paski. Gotujemy również ziemniaki i kapustę – osobno; ziemniaki gotujemy w mundurach, kapustę – w dużych kawałkach. Po ostygnięciu warzyw drobno siekamy kapustę i kroimy obrane ziemniaki na długie cienkie plasterki. Nasza fasola również powinna być gotowana. Lepiej dodać sól do wody. Wlej buraki, ziemniaki, kapustę i fasolę do osobnego rondla i napełnij kwasem chlebowym. Tutaj wysyłamy posiekaną zieloną cebulę, pokrojone w kostkę białka i zioła. Mieszamy żółtko ze śmietaną, solą i odrobiną cukru – to będzie sos do barszczu. Na stole jedzenie podawane jest na zimno, najlepiej z lodówki.
na początek dobrze umyj buraki i ugotuj je w skórce w niewielkiej ilości wody, do której musisz dodać trochę octu. Następnie obierz buraki i pokrój je w paski. Gotujemy również ziemniaki i kapustę – osobno; ziemniaki gotujemy w mundurach, kapustę – w dużych kawałkach. Po ostygnięciu warzyw drobno siekamy kapustę i kroimy obrane ziemniaki na długie cienkie plasterki. Nasza fasola również powinna być gotowana. Lepiej dodać sól do wody. Wlej buraki, ziemniaki, kapustę i fasolę do osobnego rondla i napełnij kwasem chlebowym. Tutaj wysyłamy posiekaną zieloną cebulę, pokrojone w kostkę białka i zioła. Mieszamy żółtko ze śmietaną, solą i odrobiną cukru – to będzie sos do barszczu. Na stole jedzenie podawane jest na zimno, najlepiej z lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g