Burak chudy grzybowy
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
niezależnie od tego, jakie grzyby weźmiesz: świeże lub suszone-należy je najpierw ugotować, a następnie pokroić na małe kawałki. Bulion grzybowy staje się podstawą zupy. Tutaj wysyłamy pokrojone w paski już ugotowane buraki, obrane i pokrojone w kostkę pikle, a także szczypiorek, koperek i starty chrzan. Wszystko solimy do smaku. Do buraków dodaje się również kwas chlebowy (chleb lub burak), trochę wywaru z buraków (spod obranych buraków), solankę z ogórka (kapusta również zejdzie). Zupę należy schłodzić przed podaniem. Do talerzy dodaje się posiekane jajka na twardo i śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g