Barszcz zimny z rybą i rzodkiewką
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
jeśli wszystko pierwszy dania rybne w Twojej domowej diecie ograniczają się do ucha, to z pewnością docenisz kulinarny przepis na wspaniały zimny barszcz z rybą i rzodkiewką: świeży, orzeźwiający, lekki, o zapachu chłodnego letniego poranka. To jedzenie jest bardzo przydatne, zawiera wiele witamin, należy do kuchni rosyjskiej.
gotujemy dokładnie umyte buraki w skórce, dodając ocet do wody. Następnie ugotowaną świeżą rybę dokładnie kroimy, uwalniamy z kości i chrząstki, a następnie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy w oleju roślinnym. Już ugotowane buraki są obrane i wcierane na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę. Włóż kapustę, cebulę, buraki do rondla z grubym dnem, wlej trochę bulionu lub wody z octem i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj pozostałą wodę do rondla, zagotuj i ostudź. Gdy jedzenie ostygnie, obierz rzodkiewkę, a następnie drobno posiekaj (możesz ją zetrzeć), napełnij niezbyt gęstą śmietaną i wyślij do barszczu. Do każdego talerza wkładamy gotowaną rybę, napełniamy zimnym barszczem i dekorujemy zielenią koperkową.
gotujemy dokładnie umyte buraki w skórce, dodając ocet do wody. Następnie ugotowaną świeżą rybę dokładnie kroimy, uwalniamy z kości i chrząstki, a następnie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy w oleju roślinnym. Już ugotowane buraki są obrane i wcierane na grubej tarce. Drobno posiekaj kapustę. Włóż kapustę, cebulę, buraki do rondla z grubym dnem, wlej trochę bulionu lub wody z octem i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj pozostałą wodę do rondla, zagotuj i ostudź. Gdy jedzenie ostygnie, obierz rzodkiewkę, a następnie drobno posiekaj (możesz ją zetrzeć), napełnij niezbyt gęstą śmietaną i wyślij do barszczu. Do każdego talerza wkładamy gotowaną rybę, napełniamy zimnym barszczem i dekorujemy zielenią koperkową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g