skład / składniki
metoda gotowania
wspaniałe danie kuchni białoruskiej-kulinarny przepis na sfermentowaną chłodnię mleczną z wędzonkami. Nieco przypomina naszą solankę. Główna różnica w stosunku do tego ostatniego polega na tym, że lodówka jest wyjątkowo zimnym daniem (dlatego tak się nazywa). Mogą ozdobić każdy letni stół, aw kraju po rzece lub jeziorze jest to doskonałe jedzenie dla głodnego ciała (zwłaszcza męskiego i dziecięcego). Wyjaśnię od razu, że "wędzone wędliny" oznaczają każdą kiełbasę lub szynkę, a gotowane mięso można bezpiecznie zastąpić szynką. Danie nie wymaga gotowania, więc gotowanie zajmuje dosłownie dziesiątki minut (zwłaszcza jeśli mamy już gotowe mięso).
najpierw zagotuj wodę w czajniku, ostudź, a następnie wymieszaj z kwaśnym mlekiem z lodówki. Tutaj dodajemy posiekany koperek, odpowiednią ilość soli i mielonego pieprzu, trochę soku z cytryny i trochę cukru. Obierz ogórki i pokrój w małe kostki wraz z gotowanymi jajkami, gotowanym mięsem i wędzonym mięsem. Wszystko to dobroć wysyłamy do naszego rondla z mlekiem, wodą i ziołami. Na Białorusi taka lodówka jest zwykle podawana z gotowanymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g