Barszcz zimny z buraków na kefirze

orzeźwiająca zimna zupa pochodzi z Białorusi!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
38 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

łatwy, łatwy do przygotowania przepis kulinarny na danie kuchni białoruskiej o nazwie "miński chłodnik" jest nieco podobny do naszego zimnego barszczu szczawiowego. Ale jego niuanse w przygotowaniu są nadal dostępne. W razie potrzeby spróbuj gotować-to jedzenie ma przyjemny smak i świeżość. Ponadto gotowanie zajmuje bardzo mało czasu, co spodoba się gospodyniom domowym, zmuszonym do ostrożnego podziału czasu między pracę a dom.
buraki gotujemy jak zwykle w skórce z dodatkiem octu. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przefiltruj bulion przez gazę. Następnie obierz buraki, posiekaj je lub zetrzyj na grubej tarce. Dobrze umyty szczaw kroimy, jak chcesz (zwykle w paski o szerokości jednego centymetra), a następnie gotujemy w bulionie mięsnym lub drobiowym do miękkości. Zamiast bulionu możesz użyć wody. Gdy szczaw będzie gotowy, odłóż patelnię na bok – ostudź.
drobno posiekaj zieloną cebulę, a następnie zmiel ją gotowanymi żółtkami i solą. Pokrój świeże ogórki, białka kurczaka w kostkę i razem z cebulą Wyślij do bulionu ze szczawiem. Tutaj dodajemy buraki, bulion z buraków i kefir ubity trzepaczką z odrobiną cukru. Drobno posiekany koperek posypuje się już na talerzu z barszczem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy