skład / składniki
gotowanie krok po kroku
łatwy, łatwy do przygotowania przepis kulinarny na danie kuchni białoruskiej o nazwie "miński chłodnik" jest nieco podobny do naszego zimnego barszczu szczawiowego. Ale jego niuanse w przygotowaniu są nadal dostępne. W razie potrzeby spróbuj gotować-to jedzenie ma przyjemny smak i świeżość. Ponadto gotowanie zajmuje bardzo mało czasu, co spodoba się gospodyniom domowym, zmuszonym do ostrożnego podziału czasu między pracę a dom.
buraki gotujemy jak zwykle w skórce z dodatkiem octu. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przefiltruj bulion przez gazę. Następnie obierz buraki, posiekaj je lub zetrzyj na grubej tarce. Dobrze umyty szczaw kroimy, jak chcesz (zwykle w paski o szerokości jednego centymetra), a następnie gotujemy w bulionie mięsnym lub drobiowym do miękkości. Zamiast bulionu możesz użyć wody. Gdy szczaw będzie gotowy, odłóż patelnię na bok – ostudź.
drobno posiekaj zieloną cebulę, a następnie zmiel ją gotowanymi żółtkami i solą. Pokrój świeże ogórki, białka kurczaka w kostkę i razem z cebulą Wyślij do bulionu ze szczawiem. Tutaj dodajemy buraki, bulion z buraków i kefir ubity trzepaczką z odrobiną cukru. Drobno posiekany koperek posypuje się już na talerzu z barszczem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g