tabule

Prosty przepis na sałatkę, bardzo smaczny i zdrowy.
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 42 % 10 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Tabbouleh to prosty przepis na sałatkę, która jest bardzo smaczna i zdrowa. Ten posiłek jest odpowiedni dla wegetarian i każdego, kto przestrzega zdrowej diety.
w przypadku tabbouleh bulgur wlać do naczynia z grubym dnem, zalać wrzącą wodą, szczelnie przykryć pokrywką i pozostawić na pół godziny. Wskazane jest owinięcie naczyń ręcznikiem, aby bulgur odparował, a cała woda została wchłonięta. Umyj pietruszkę i zieloną cebulę, osusz. Do sałatki potrzebujemy tylko liści pietruszki. Wskazane jest, aby posiekać warzywa bardzo drobno, im drobniejsze, tym lepiej. Pomidory kroimy w kostkę. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, możesz spuścić nadmiar soku. Miętę dla większego aromatu lepiej posiekać rękami, a nie nożem. Dodaj gotowy bulgur do ziół, pomidorów i mięty. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny, sól i dobrze ubij, aż masa stanie się biała. Gotowy sos wlać sałatkę i dobrze wymieszać. Pachnące jedzenie jest gotowe! Jeśli w domu są liście zielonej sałaty, tabbouleh można położyć na sałatce. Tabbouleh jest podawany na zimno. Ten kulinarny przepis można włączyć do letniego menu piknikowego.
na dobry nastrój: prawdziwy Wegetarianin zabije krowę, sprzeda mięso - a za zarobione pieniądze kupi sobie wegetariańskie jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy