kaczątko w sosie pomarańczowym

pachnąca i soczysta kaczka w sosie pomarańczowym zachwyci całą rodzinę! Przygotowanie tego przepisu nie zajmuje dużo czasu, a wynik jest doskonały.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 15 g
tłuszcze 69 % 36 g
węglowodany 2 % 1 g
386 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
odetnij skórkę z pomarańczy, pokrój w paski, zanurz skórkę w wrzącej wodzie, gotuj przez 5 minut. Spuść płyn i odłóż skórkę. Pokrój skórę na piersi kaczki wzdłuż i w poprzek, tak aby pierś okazała się w postaci rombów o boku 1,5 centymetra. Wymieszaj wszystkie przyprawy i pocieraj nimi skórę. 
połóż piersi kaczki skórą do dołu na patelni i smaż na małym ogniu, aż na górnej, mięsistej części piersi pojawią się krople krwi, około 10 minut. Jeśli lubisz kaczątko z krwią, w tym momencie Odwróć piersi i upiecz z drugiej strony. Aby mięso było bardziej usmażone, smaż z boku skóry przez około dwie minuty.
Odwróć piersi, zwiększ ogień do średniego i smaż przez około dwie minuty, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Przenosimy na naczynie i odkładamy. Spuść nadmiar tłuszczu z patelni.
na patelnię dodajemy składniki do przygotowania sosu, w tym skórkę: bulion z kurczaka, sok pomarańczowy, ocet, sos sojowy, kroplę ostrego sosu chili, cukier i dżem morelowy. Mieszaj, aż będzie gładka, gotuj i gotuj, mieszając, aż sos ugotuje się prawie w połowie.
przed podaniem pokrój piersi na cienkie plasterki i polej gorącą przyprawą. Udekoruj ziołami i świeżymi ogórkami, ale nie jest to konieczne.
niesamowity aromat i smak doprowadzą każdego do szaleństwa i na pewno nie pozostawią nikogo obojętnym!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy