kaczątko w sosie pomarańczowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
odetnij skórkę z pomarańczy, pokrój w paski, zanurz skórkę w wrzącej wodzie, gotuj przez 5 minut. Spuść płyn i odłóż skórkę. Pokrój skórę na piersi kaczki wzdłuż i w poprzek, tak aby pierś okazała się w postaci rombów o boku 1,5 centymetra. Wymieszaj wszystkie przyprawy i pocieraj nimi skórę.
połóż piersi kaczki skórą do dołu na patelni i smaż na małym ogniu, aż na górnej, mięsistej części piersi pojawią się krople krwi, około 10 minut. Jeśli lubisz kaczątko z krwią, w tym momencie Odwróć piersi i upiecz z drugiej strony. Aby mięso było bardziej usmażone, smaż z boku skóry przez około dwie minuty.
Odwróć piersi, zwiększ ogień do średniego i smaż przez około dwie minuty, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Przenosimy na naczynie i odkładamy. Spuść nadmiar tłuszczu z patelni.
na patelnię dodajemy składniki do przygotowania sosu, w tym skórkę: bulion z kurczaka, sok pomarańczowy, ocet, sos sojowy, kroplę ostrego sosu chili, cukier i dżem morelowy. Mieszaj, aż będzie gładka, gotuj i gotuj, mieszając, aż sos ugotuje się prawie w połowie.
przed podaniem pokrój piersi na cienkie plasterki i polej gorącą przyprawą. Udekoruj ziołami i świeżymi ogórkami, ale nie jest to konieczne.
niesamowity aromat i smak doprowadzą każdego do szaleństwa i na pewno nie pozostawią nikogo obojętnym!
połóż piersi kaczki skórą do dołu na patelni i smaż na małym ogniu, aż na górnej, mięsistej części piersi pojawią się krople krwi, około 10 minut. Jeśli lubisz kaczątko z krwią, w tym momencie Odwróć piersi i upiecz z drugiej strony. Aby mięso było bardziej usmażone, smaż z boku skóry przez około dwie minuty.
Odwróć piersi, zwiększ ogień do średniego i smaż przez około dwie minuty, aż mięso będzie dobrze zrumienione. Przenosimy na naczynie i odkładamy. Spuść nadmiar tłuszczu z patelni.
na patelnię dodajemy składniki do przygotowania sosu, w tym skórkę: bulion z kurczaka, sok pomarańczowy, ocet, sos sojowy, kroplę ostrego sosu chili, cukier i dżem morelowy. Mieszaj, aż będzie gładka, gotuj i gotuj, mieszając, aż sos ugotuje się prawie w połowie.
przed podaniem pokrój piersi na cienkie plasterki i polej gorącą przyprawą. Udekoruj ziołami i świeżymi ogórkami, ale nie jest to konieczne.
niesamowity aromat i smak doprowadzą każdego do szaleństwa i na pewno nie pozostawią nikogo obojętnym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g