skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrzebne produkty.
Krok 2:
Obierz warzywa.
Krok 3:
Cięcie
Krok 4:
Włóż golonkę, warzywa i przyprawy do garnka.
Krok 5:
Zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny.
Krok 6:
Krok 7:
Do dekoracji obierz i posiekaj cebulę.
Krok 8:
Pokrój jabłka i suszone śliwki.
Krok 9:
Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj suszone śliwki.
Krok 10:
Dodaj jabłka
Krok 11:
I kapustę.
Krok 12:
Wlać bulion i doprowadzić do miękkości.
Krok 13:
Schłodź golonkę.
Krok 14:
Krok 15:
Krok 16:
Krok 17:
Posmaruj mieszanką czosnku i śmietany.
Krok 18:
ugotowałem golonkę z kapustą i bardzo mi się podobało. Chociaż takie jedzenie nie jest dokładnie dietetyczne, przyjemność z degustacji jest niesamowita.
zaczynamy gotowanie od bulionu. Włóż golonkę do głębokiego rondla. Pokrój korzeń imbiru, selera, marchewki w paski i włóż do rondla. Dodajemy również zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, cebulę (nie kroimy, wkładamy całe głowy – 1 szt.). Napełnij wszystko wodą i solą do smaku.
pozostaw nasz bulion do gotowania na 2-2, 5 godziny.
podpalamy patelnię i smażymy cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor. Pokrój suszone śliwki na małe kawałki i dodaj do cebuli. Pokrój jabłko w kostkę i rozłóż na patelni. Dodaj kiszoną kapustę i wlej dwie szklanki bulionu. Dusić do miękkości przez 20-30 minut
połóż golonkę na osobnym naczyniu. Pozwól jej ostygnąć.
na czosnku zmiażdż czosnek i wymieszaj go ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przechodzimy do przygotowania glazury. Umieść miód w łaźni wodnej. Gdy się rozpuści, dodaj do niego kminek i sos sojowy. Niech ostygnie. Schłodzoną golonkę smarujemy mieszanką śmietany i czosnku, kładziemy na grillu. Smażyć przez 20-25 minut. Następnie okresowo podlewaj golonkę glazurą i smaż na grillu przez kolejne 15 minut.
nasza golonka wieprzowa po czesku jest gotowa! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g