golonka wieprzowa z suszonymi śliwkami jabłkami i kiszoną kapustą

niezwykle smaczne danie dla szczególnie pracowitych gospodyń domowych!
SvetlanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 42 % 10 g
136 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cięcie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż golonkę, warzywa i przyprawy do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do dekoracji obierz i posiekaj cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój jabłka i suszone śliwki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj suszone śliwki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj jabłka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I kapustę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać bulion i doprowadzić do miękkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodź golonkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj mieszanką czosnku i śmietany.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

ugotowałem golonkę z kapustą i bardzo mi się podobało. Chociaż takie jedzenie nie jest dokładnie dietetyczne, przyjemność z degustacji jest niesamowita.
zaczynamy gotowanie od bulionu. Włóż golonkę do głębokiego rondla. Pokrój korzeń imbiru, selera, marchewki w paski i włóż do rondla. Dodajemy również zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, cebulę (nie kroimy, wkładamy całe głowy – 1 szt.). Napełnij wszystko wodą i solą do smaku.
pozostaw nasz bulion do gotowania na 2-2, 5 godziny.

podpalamy patelnię i smażymy cebulę na oliwie z oliwek na złoty kolor. Pokrój suszone śliwki na małe kawałki i dodaj do cebuli. Pokrój jabłko w kostkę i rozłóż na patelni. Dodaj kiszoną kapustę i wlej dwie szklanki bulionu. Dusić do miękkości przez 20-30 minut

połóż golonkę na osobnym naczyniu. Pozwól jej ostygnąć.
na czosnku zmiażdż czosnek i wymieszaj go ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Przechodzimy do przygotowania glazury. Umieść miód w łaźni wodnej. Gdy się rozpuści, dodaj do niego kminek i sos sojowy. Niech ostygnie. Schłodzoną golonkę smarujemy mieszanką śmietany i czosnku, kładziemy na grillu. Smażyć przez 20-25 minut. Następnie okresowo podlewaj golonkę glazurą i smaż na grillu przez kolejne 15 minut.

nasza golonka wieprzowa po czesku jest gotowa! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy