zupa z kamieni-Sopa de Pedro
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
zupa Sopa de Pedro lub "zupa kamienna" jest prawdopodobnie jedną z najczęstszych potraw narodowych. Zupa ma ciekawą historię swojego pochodzenia. Pewnego dnia Wędrowiec poszedł na noc do starszej pani, był bardzo głodny. "Nie mam nic", odpowiedziała stara kobieta, "tylko garnek, drewno i woda". Wędrowiec zaproponował postawienie rondla z wodą na ogniu i wrzucenie do niego kamyka. Kiedy woda się zagotowała, powiedział: "Spójrz, masz udko wieprzowe, kurczaka, trochę wołowiny, warzywa i sól ". Więc ugotowali zupę. A teraz, gdy Portugalczycy przygotowują pyszną Sopa de Pedra, koniecznie wrzucają piękny kamyk do garnka i oddają go honorowemu gościowi.
fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia wlej 2,5 litra wody do fasoli, grubo posiekaj ucho wieprzowe i wrzuć do fasoli. Gotuj fasolę na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę. Rzucamy liść laurowy. Musisz gotować, aż fasola będzie miękka, 1,5-2 łyżeczki.drobno posiekaj cebulę, ziemniaki, marchewkę, kapustę i boczek. Kiełbasę można pokroić w małe paski. 30 minut przed gotowaniem Wrzuć kiełbasę i warzywa do garnka z fasolą. Z gotowej zupy należy usunąć kawałki ucha, drobno je posiekać i włożyć z powrotem do rondla. Ponownie podgrzej zupę, sól i pieprz do smaku, do tego momentu zupa nie jest solą! Lepiej jeść zupę na gorąco. Jeśli lubisz kolendrę, to zawiązując ją nitką, gotuje się z warzywami, a następnie wyciąga. Jeśli mięta jest umieszczona na końcu, tuż przed podaniem, pietruszka pod koniec gotowania. Zupa jest bardzo smaczna, jeśli dodasz do niej trochę kaszanki. Możesz umieścić kamyk na talerzu, jak w Portugalii, ale bądź ostrożny!
fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia wlej 2,5 litra wody do fasoli, grubo posiekaj ucho wieprzowe i wrzuć do fasoli. Gotuj fasolę na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę. Rzucamy liść laurowy. Musisz gotować, aż fasola będzie miękka, 1,5-2 łyżeczki.drobno posiekaj cebulę, ziemniaki, marchewkę, kapustę i boczek. Kiełbasę można pokroić w małe paski. 30 minut przed gotowaniem Wrzuć kiełbasę i warzywa do garnka z fasolą. Z gotowej zupy należy usunąć kawałki ucha, drobno je posiekać i włożyć z powrotem do rondla. Ponownie podgrzej zupę, sól i pieprz do smaku, do tego momentu zupa nie jest solą! Lepiej jeść zupę na gorąco. Jeśli lubisz kolendrę, to zawiązując ją nitką, gotuje się z warzywami, a następnie wyciąga. Jeśli mięta jest umieszczona na końcu, tuż przed podaniem, pietruszka pod koniec gotowania. Zupa jest bardzo smaczna, jeśli dodasz do niej trochę kaszanki. Możesz umieścić kamyk na talerzu, jak w Portugalii, ale bądź ostrożny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal / 100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g