zupa z kamieni-Sopa de Pedro

Ta zupa ma ciekawą historię i świetny smak!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 54 % 13 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h
zupa Sopa de Pedro lub "zupa kamienna" jest prawdopodobnie jedną z najczęstszych potraw narodowych. Zupa ma ciekawą historię swojego pochodzenia. Pewnego dnia Wędrowiec poszedł na noc do starszej pani, był bardzo głodny. "Nie mam nic", odpowiedziała stara kobieta, "tylko garnek, drewno i woda". Wędrowiec zaproponował postawienie rondla z wodą na ogniu i wrzucenie do niego kamyka. Kiedy woda się zagotowała, powiedział: "Spójrz, masz udko wieprzowe, kurczaka, trochę wołowiny, warzywa i sól ". Więc ugotowali zupę. A teraz, gdy Portugalczycy przygotowują pyszną Sopa de Pedra, koniecznie wrzucają piękny kamyk do garnka i oddają go honorowemu gościowi.

fasolę należy namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia wlej 2,5 litra wody do fasoli, grubo posiekaj ucho wieprzowe i wrzuć do fasoli. Gotuj fasolę na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę. Rzucamy liść laurowy. Musisz gotować, aż fasola będzie miękka, 1,5-2 łyżeczki.drobno posiekaj cebulę, ziemniaki, marchewkę, kapustę i boczek. Kiełbasę można pokroić w małe paski. 30 minut przed gotowaniem Wrzuć kiełbasę i warzywa do garnka z fasolą. Z gotowej zupy należy usunąć kawałki ucha, drobno je posiekać i włożyć z powrotem do rondla. Ponownie podgrzej zupę, sól i pieprz do smaku, do tego momentu zupa nie jest solą! Lepiej jeść zupę na gorąco. Jeśli lubisz kolendrę, to zawiązując ją nitką, gotuje się z warzywami, a następnie wyciąga. Jeśli mięta jest umieszczona na końcu, tuż przed podaniem, pietruszka pod koniec gotowania. Zupa jest bardzo smaczna, jeśli dodasz do niej trochę kaszanki. Możesz umieścić kamyk na talerzu, jak w Portugalii, ale bądź ostrożny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal / 100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy