Shorba soczewica

jeszcze nie próbowałeś? Tak dalej! Nie można tego przegapić!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 16 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 45 % 18 g
204 kcal
IG: 83 / 17 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
ten kulinarny przepis jest dla miłośników obfitego jedzenia i orientalnej kuchni. A ze względu na swoją sytość Shorba jest bardzo istotna zimą, kiedy chcesz zastąpić lekkie sałatki czymś "niezbędnym". W przypadku shorby z soczewicy myjemy mięso, oczyszczamy z folii i kroimy na małe kawałki. Pokrój cebulę i dodaj do mięsa. Wlej jedną łyżkę oleju do wołowiny i posiekanej cebuli, pół szklanki gorącej wody, dodaj. Dodaj zmielony pieprz i gotuj na wolnym ogniu. Po 10 minutach wlej wodę do mięsa i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. W innym naczyniu gotujemy soczewicę, wcześniej namoczoną, przez około 10 minut i wrzucamy do durszlaka. Gdy nadmiar wody spłynie, dodaj soczewicę do mięsa. Ryż myjemy, a także dodajemy do mięsa i soczewicy. Zostawiamy więcej do gotowania. Podczas gdy soczewica Shorba osiąga gotowość, myjemy kolendrę, suszymy, siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj kolendrę, dopraw sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy gotową soczewicę Shorba duszoną kolendrą i można podawać" parujące " jedzenie. I jak powiedział Oscar Wilde :" po dobrym obiedzie można wybaczyć każdemu, nawet swoim krewnym."Nawiasem mówiąc, w przepisie kulinarnym wołowinę można zastąpić mięsem z kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy