Shorba soczewica
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ten kulinarny przepis jest dla miłośników obfitego jedzenia i orientalnej kuchni. A ze względu na swoją sytość Shorba jest bardzo istotna zimą, kiedy chcesz zastąpić lekkie sałatki czymś "niezbędnym". W przypadku shorby z soczewicy myjemy mięso, oczyszczamy z folii i kroimy na małe kawałki. Pokrój cebulę i dodaj do mięsa. Wlej jedną łyżkę oleju do wołowiny i posiekanej cebuli, pół szklanki gorącej wody, dodaj. Dodaj zmielony pieprz i gotuj na wolnym ogniu. Po 10 minutach wlej wodę do mięsa i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. W innym naczyniu gotujemy soczewicę, wcześniej namoczoną, przez około 10 minut i wrzucamy do durszlaka. Gdy nadmiar wody spłynie, dodaj soczewicę do mięsa. Ryż myjemy, a także dodajemy do mięsa i soczewicy. Zostawiamy więcej do gotowania. Podczas gdy soczewica Shorba osiąga gotowość, myjemy kolendrę, suszymy, siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj kolendrę, dopraw sokiem z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy gotową soczewicę Shorba duszoną kolendrą i można podawać" parujące " jedzenie. I jak powiedział Oscar Wilde :" po dobrym obiedzie można wybaczyć każdemu, nawet swoim krewnym."Nawiasem mówiąc, w przepisie kulinarnym wołowinę można zastąpić mięsem z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g