zupa piwna po polsku

piwo można nie tylko pić z przyjemnością, ale także jeść!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 81 % 13 g
97 kcal
IG: 31 / 0 / 69

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
Czy wiesz, że Twoje ulubione piwo można nie tylko pić z przyjemnością, ale także jeść? Kulinarny przepis na zupę piwną znany jest od średniowiecza. Szczególnie popularny jest w kuchni polskiej. Być może nazwa tego jedzenia - zupa piwna - może brzmieć tak dziwnie i nie do pomyślenia, jak na przykład ciasto czosnkowe. Ale osobiście bardzo mi się podobało, więc jestem pewien, że spodoba się nie tylko smakoszom i miłośnikom piwa! Aby go przygotować, nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników. Potrzebujemy tylko dobrego jasnego piwa, chleba żytniego, masła, kminku, cukru i soli. Bierzemy rondel do zupy, wlewamy tam pachnące piwo, kruszymy okruchy chleba, dodajemy masło i kminek. Do smaku dodaj sól i cukier. Teraz wkładamy zupę do ognia i doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wyłącz, przetrzyj przez sitko i rozcieńcz 1/2 litra wrzącej wody. Podawaj z chrupiącymi aromatycznymi grzankami, które można przygotować, opiekając brązowy chleb na patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy