skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i łatwo przygotować bogatą zupę shurpa z mięsem jagnięcym i warzywami z przyprawami, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania wspaniałego satysfakcjonującego dania kuchni uzbeckiej.
Krok 2:
Aby przygotować danie, weź trzylitrowy garnek i umieść go na kuchence, a następnie wlej do niego trzy łyżki oleju roślinnego i podgrzewaj przez dwie minuty na dużym ogniu kuchenki.
Krok 3:
Pokrój na małe porcje sześćset gramów jagnięciny, którą można zastąpić wołowiną i włóż do głębokiej miski.
Krok 4:
Rozłóż mięso pokrojone na porcje na patelni z rozgrzanym olejem i smaż ze wszystkich stron, aż na dużym ogniu kuchenki pojawi się złoty kolor.
Krok 5:
Pokrój jedną dużą główkę cebuli na półpierścienie, a następnie włóż cebulę do garnka z mięsem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 6:
Pokrój jedną średnią marchewkę na małe, dowolne kawałki i włóż do wspólnej patelni.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i kontynuuj gotowanie mięsa z warzywami na dużym ogniu kuchenki.
Krok 8:
Wlej jeden litr dwustu mililitrów przegotowanej wody do wspólnego garnka, a następnie przykryj garnek pokrywką i zagotuj bulion na dużym ogniu kuchenki.
Krok 9:
Zbierz powstałą pianę z bulionu gotowanego w rondlu, a następnie przykryj ją pokrywką i kontynuuj gotowanie na minimalnym ogniu kuchenki przez czterdzieści do pięćdziesięciu minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.
Krok 10:
Po upływie czasu rozłóż cztery dość duże i wcześniej obrane ziemniaki na wspólnej patelni, a następnie przykryj patelnię pokrywką, zagotuj bulion i gotuj ziemniaki przez dwadzieścia minut na dużym ogniu kuchenki.
Krok 11:
Pokrój dwie najlepiej czerwone papryki na dość duże kawałki i włóż do wspólnego rondla.
Krok 12:
Weź jednego dużego pomidora i zdejmij z niego skórkę, a następnie pokrój go na małe plasterki i włóż do wspólnej patelni.
Krok 13:
Przykryj garnek pokrywką i zagotuj warzywa z mięsem.
Krok 14:
Weź moździerz i wlej do niego pół łyżeczki chmielu-suneli, pół łyżeczki kolendry, do smaku ziru i dobrze ugniataj przyprawy tłuczkiem.
Krok 15:
Wlej sól i przyprawy z moździerza do garnka z gotowaną zupą do smaku.
Krok 16:
Dodaj do garnka liść laurowy do smaku i trzy duże ząbki czosnku, które przepuszczasz przez prasę.
Krok 17:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu, a następnie kontynuuj gotowanie zupy przez pięć minut i wlej do rondla mieszankę zmielonej czerwieni z czarną papryką do smaku.
Krok 18:
Wlej przygotowaną bogatą i pożywną zupę shurpa na porcjowane talerze, a następnie dodaj drobno posiekane warzywa do smaku i podawaj.
Krok 19:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na dość szybki i łatwy do przygotowania przepis na prawdziwą uzbecką zupę jagnięcą shurpa z warzywami i przyprawami na obiad lub lunch. Pamiętaj, aby przygotować danie mięsne kuchni uzbeckiej według naszego przepisu i będziesz mile zaskoczony wspaniałymi smakami tej pożywnej zupy, która daje energię na cały dzień! Nawet każda początkująca gospodyni domowa może ugotować pyszną i bogatą zupę shurpa w języku uzbeckim! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal / 100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal / 100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal / 100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g