sałatka Olivier z warzywami i wołowiną w sosie

całkiem proste domowe danie z niedrogich produktów! Szybki przepis na obfitą świąteczną sałatkę "Olivier" z gotowanymi warzywami i wołowiną, piklami, zielonym groszkiem z sosem śmietanowo-majonezowym, który mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 30 % 7 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak łatwo i szybko przygotować obfitą sałatkę Olivier z gotowanymi warzywami i wołowiną w sosie, który z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania oryginalnej klasycznej sałatki na świątecznym stole.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, weź połowę małej główki cebuli i posiekaj ją bardzo drobno, a następnie włóż posiekaną cebulę do małej miski i zalej ją wrzącą wodą, aby nie była gorzka i stała się bardziej miękka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czterysta pięćdziesiąt gramów gotowanych ziemniaków w drobną kostkę, a następnie weź obszerną miskę i włóż do niej ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jedną średnią gotowaną marchewkę w drobną kostkę i włóż do wspólnej miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dwieście gramów pikli w drobną kostkę i włóż je do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój dwa duże ugotowane jaja kurze w drobną kostkę i włóż również do wspólnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drobny sitko i spuść przez niego wodę z cebuli, a następnie opłucz cebulę pod zimną bieżącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trzysta gramów gotowanej wołowiny pokroić w drobną kostkę i włożyć do wspólnej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż cztery łyżki konserwowanego zielonego groszku i umytą cebulę we wspólnej misce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby przygotować sos do sosu, włóż sto gramów majonezu do małej miski, a następnie dodaj do niej sto gramów 20% kwaśnej śmietany, jedną niepełną łyżeczkę gotowej musztardy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowany sos włożyć do wspólnej miski, a następnie dodać do smaku drobno posiekaną zieleninę koperkową i mieszankę mielonej czerni z czerwoną papryką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź małą kokilkę i połóż na talerzu do serwowania, a następnie napełnij ją gotowaną sałatką i lekko zagęść łyżką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp sałatkę odrobiną drobno posiekanego koperku i udekoruj połową pomidora koktajlowego na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bardzo ostrożnie zdejmij kokilkę i podawaj przygotowaną sałatkę Olivier na świątecznym stole.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na szybki i dość prosty przepis na przygotowanie obfitej sałatki Olivier z warzywami i mięsem,która zawsze będzie bardzo poszukiwana i bez wątpienia spodoba się wielu! Polecam przygotować i podać tę obfitą oryginalną sałatkę, która ma nienaganne właściwości smakowe, na świątecznym i noworocznym stole! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal / 100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy