skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie kanapek owocowych jest bardzo proste, a nawet ekscytujące. Z pewnością z przyjemnością dołączą do tego przyjemnego procesu Mali członkowie rodziny.
tak więc przygotowujemy składniki i szaszłyki z wyprzedzeniem, a także wystrój, na przykład w kształcie koralików. Lub możesz już od razu wziąć piękne zdobione szaszłyki.
obierz brzoskwinie, pokrój w kostkę około 1,5-2 cm z boku. W zimnych porach możesz wziąć brzoskwinie w puszkach, tylko one również będą musiały zostać obrane. I konieczne jest, aby były gęste, sztywne, nie rozpadały się w owsiankę. Delikatnie włóż kostki brzoskwiń do miski.
obierz ananasy, pokrój na kawałki proporcjonalne do brzoskwiń. Włóż kostki ananasa do innej miski.
przygotuj żurawinę, umieszczając ją również w osobnej misce. Lepiej jest wziąć świeżą żurawinę, ale jeśli jest zamrożona, należy ją wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby rozmroziła się naturalnie.
obierz kiwi, odcinając cienką warstwę skóry. Pokrój miąższ na kostki tego samego rozmiaru, co wszystkie inne składniki. Przenosimy je również do osobnej miski. Robimy to bardzo ostrożnie. Możesz zostawić pokrojone kawałki kiwi bezpośrednio na desce do krojenia.
przechodzimy do najciekawszego etapu-sznurowania owoców na szaszłykach: najpierw sadzimy żurawinę, ostrożnie przebijając ją przez środek, następnie kawałek kiwi, a następnie brzoskwinię, ostatnim dolnym kawałkiem będzie ananas.
gotowe kanapki układamy na pięknym szerokim naczyniu. W razie potrzeby dekorujemy na przykład świeżymi jagodami, gałązkami mięty, pęcherzycą itp.
smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g