Sałatka z ogórkiem i serem z rukoli

pyszna sałatka warzywna z serem na łatwy obiad. Dzięki połączeniu soku z cytryny i majonezu smak sałatki jest bardzo orzeźwiający. Zamiast rukoli możesz wziąć dowolną inną mieszankę sałatkową: frillis, Korn, Friese, górę lodową.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 60 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Umyj rukolę, osusz. Rozerwij duże liście na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser w średnie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój Oliwki w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W salaterce umieść ogórek, ser, oliwki i rukolę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Skrop wszystko sokiem z cytryny i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw majonezem. Możesz wcześniej wymieszać majonez z sokiem z cytryny lub dodać składniki do sosu osobno.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I jeszcze raz wymieszaj.

aby uzyskać bardziej interesujący i zróżnicowany smak, oprócz oliwek możesz dodać oliwki do sałatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g

Podobne przepisy